You love it or you hate it. Als er één darttoernooi ter wereld is, die dat motto mag gebruiken, dan is het wel de World Cup of Darts. Het enige landentoernooi in het speelschema van de PDC trekt darters van over de hele wereld aan. Soms zijn die niet veel beter dan een gemiddelde kroegbezoeker. Toch is het één van de mooiste toernooien op het hoogste niveau. Sportnieuws-redacteur en dartsspecialist Martijn 'Bullseye' Baars legt uit waarom.
Stel je voor dat op een WK voetbal de wedstrijd Hongarije-Thailand op het programma staat. Voor sommige mensen is dat reden om het achterstallig onderhoud aan de vijver in de tuin eens weg te werken. Het WK duurt immers een maand en veel wedstrijden zijn het opblijven en kijken wel waard, sommige duels ook niet. Voor andere, vooral liefhebbers, wordt zo'n wedstrijd vaak een cultpot. Even heel wat anders dan het voetbalgeweld van Duitsland of Engeland.
Underdogs
Zo is het in het darts niet anders. Donderdagavond begon de World Cup of Darts met hetzelfde affiche als hierboven geschetst. Was het slecht? Zonder twijfel. Maar mooi was het ook. Spelers die niet eens in de buurt komen van de wereldranglijst, staan ineens in een zaaltje in Frankfurt, voor een handvol camera's en een schreeuwend publiek. Het dartspubliek, waarbij de underdog sowieso altijd favoriet is, zag dat de Thaise mannen Thanawat Gaweenuntawong en Attapol Eupakaree het de zenuwachtige Hongaren moeilijk maken. Toch verloren ze 5-3 en kunnen ze, met de jetlag nog vers in het lichaam, weer terug naar Thailand.
Irritante Russen en verrassende Filipijnen
En zo zagen we wel meer potjes waarbij je al naar de standby-knop van je tv duikt als je de landen hoort die tegen elkaar spelen. De Filipijnen wonnen, echt waar, zeer verrassend van de Verenigde Staten. De Nieuw-Zeelanders waren brutaal tegen favoriet Schotland. En Nederland dan, met de beste speler ter wereld, Michael van Gerwen, in het team? Dat had het nog heel lastig tegen Rusland. Niet omdat de Russen nou zo goed waren, maar omdat Aleksandr Oreshkin ongeveer de traagste (en slechtste) speler van de avond was. Hij wist niet eens hoe hij weg moest lopen na zijn beurt.
En dat maakt het toernooi zo mooi. Natuurlijk genieten wij allemaal van Van Gerwen, als hij de regerend wereldkampioen Gary Anderson weer eens verslaat. De Premier League of Darts was 16 weken lang een spektakel. Maar wat een verademing om ook eens spelers oprecht te zien genieten van de ambiance van het darts. Behalve op de World Cup of Darts zien we dat alleen maar op het WK. Denk maar eens terug aan die ene Chinees afgelopen jaar, die bij zijn eerste gewonnen leg de slappe lach kreeg van het publiek.
Laatste kans
Vrijdagavond staat het laatste deel van de eerste ronde op het programma. Een ideaal (en helaas ook vaak het laatste) moment om de mindere goden in het darten te bekijken. China speelt bijvoorbeeld tegen Tsjechië, maar zonder de hierboven genoemde publiekslieveling. Titelhouder Engeland, met Phil Taylor en Adrian Lewis, neemt het op tegen Spanje. En mochten de Nederlanders in de volgende ronde uitgeschakeld worden door de Filipijnen, dan kunnen we nog zat andere koppels kiezen die we kunnen supporten. De Belgen, met de broertjes Huybrechts, zijn erg sympathiek. En bij de Noren, die donderdag Gibraltar uitschakelden, gooit zelfs een Nederlander. Cor Dekker heeft zich laten naturaliseren tot Noor en was donderdag één van de beste spelers van de eerste ronde.
Kortom, heb geduld met het soms dramatische niveau, maar geniet ook vooral van de spelers, van wie we er sommigen de rest van het jaar niet meer zien.
RTL 7 zendt het toernooi live uit.
Door: Martijn 'Bullseye' Baars