Formule 1-kwalificatie: Max Verstappen grijpt naast pole position met kleinst denkbare marge
Waar eindigt Max Verstappen bij de kwalificatie voor de Grand Prix van Canada? © Getty Images, beeldbewerking Sportnieuws.nl

Formule 1-kwalificatie: Max Verstappen grijpt naast pole position met kleinst denkbare marge

23:00, 08-06-2024 / Laatste Update: 06:06, 09-06-2024

Max Verstappen heeft net naast pole position gegrepen voor de Grand Prix van Canada. Na moeizame vrije trainingen met veel regen reed de wereldkampioen in de kwalificatie dezelfde tijd als George Russell, maar de Nederlander deed dat later. Hij staat dus op P2 op +0.000.

Ook in de kwalificatie was er weer kans op regen. Liefst 80% kans op neerslag op het circuit, meldde de FIA. Het was in Q1 en Q2 nog droog, dus probeerden de coureurs nog snelle rondes neer te zetten op slicks. Aan de start van Q3 werd regen verwacht, maar de zon brak door.

Verstappen greep dus net naast pole position. Hij reed exact dezelfde tijd als Russell, maar de Mercedes-coureur zette die tijd eerder tijdens de kwalificatie neer. Hij pakt P1, voor de tweede keer in zijn carrière, met de tijd van 1:12.000. Verstappen staat achter hem op +0.000. De derde plek is voor Lando Norris.

Ferrari ligt eruit in Q2

Russell reed ook naar de snelste tijd in Q2 met een ronde van 1:11.742. Verstappen kwam na zijn pitstop op plek 14 en moest dus een snelle ronde neerzetten om uit de gevarenzone te komen. Dat deed hij. Hij ging naar plek zeven, acht tienden achter Russell. Voor Ferrari eindigde de kwalificatie na Q2. Charles Leclerc en Carlos Sainz eindigden op plek elf en twaalf.

Afvallers Q2:

P11 Charles Leclerc
P12 Carlos Sainz
P13 Logan Sargeant
P14 Kevin Magnussen
P15 Pierre Gasly

Verstappen snelste tijd Q1

Verstappen was wel de snelste in Q1. Hij zette daarin een tijd neer van 1:12.360. Hij bleef daarmee Yuki Tsunoda en Lewis Hamilton voor. Voor Verstappens ploeggenoot Sergio Pérez eindigde de eerste kwalificatieronde dramatisch. Hij stond op plek zestien en en lag er dus meteen uit.

Afvallers Q1:

P16 Sergio Pérez
P17 Valtteri Bottas
P18 Esteban Ocon
P19 Nico Hulkenberg
P20 Zhou Guanyu

Vrije trainingen

De vrijdag verliep dramatisch voor de wereldkampioen en huidig nummer 1 in de WK-stand. VT1 was heel nat, dus kon Verstappen niet veel oefenen. De sessie daarna was al vrij snel klaar vanwege problemen met de ERS, een batterijsysteem in de auto. Dat duurde allemaal zo lang, dat de Nederlander niet meer in actie kwam.

Dus moest Verstappen alles doen in VT3, van long tot kwalificatieruns. Dat laatste deed hij pas tegen het einde van de training, omdat toen de baan het droogste was en er minder benzine in de tank zat. "De auto springt veel heen en weer, vooral bij het remmen in bocht één", analyseerde Verstappen naar de pitmuur. Uiteindelijk werd hij tweede in die vrije training, achter een ontzettend snelle Lewis Hamilton.