Max Verstappen weer dominant tijdens eerste vrije training in Saoedi-Arabië
Max Verstappen in actie tijdens de eerste vrije training in Saoedi-Arabië. ©AP

Max Verstappen weer dominant tijdens eerste vrije training in Saoedi-Arabië

15:33, 07-03-2024 / Laatste Update: 17:22, 07-03-2024

De eerste vrije training voor de GP van Saoedi-Arabië zit erop en we gaan vrolijk verder waar we afgelopen weekend mee eindigden: met Max Verstappen op P1. De Nederlander hoefde er niet voor knokken.

Zo'n afstand als dat Verstappen had in de race in Bahrein, zo weinig ruimte zat er weer tussen de auto's in de eerste vrije training in Jeddah. Niet gek, want de vrije training is over het algemeen geen goede graadmeter voor wat er tijdens de race gebeurt. Zo werd Verstappen in de eerste vrije trainingen in Bahrein zesde, maar kwalificeerde hij op pole position en won hij de race zeer dominant.

Vrije trainingen van GP van Saoedi-Arabië: kijk hier alle hoogtepunten

8 maart 2024, 16:01

De vrije trainingen voor de GP van Saoedi-Arabië werden gedomineerd door Max Verstappen. De Nederlandse coureur van Red Bull klokte de snelste tijd op het razendsnelle circuit in Jeddah in de eerste en derde training. Tijdens VT2 werd hij verrast door Fernando Alonso.

Alpine een keer niet laatste

In Saoedi-Arabië zijn de teams weer een beetje wijzer en hebben ze de auto's weer wat kunnen verbeteren. Dat was bijvoorbeeld ook te zien bij de Alpine's, die in Bahrein een dramastart van het seizoen kenden. Sebastian Ocon (dertiende) en Pierre Gasly (zeventiende) stonden een keer niet helemaal onderaan toen de eerste vrije training werd afgevlagd. De Haas-auto's van Nico Hülkenberg en Kevin Magnussen sloten de rij. De onderste tien coureurs eindigden ook binnen een seconde van elkaar.

Verstappen als eerste onder de 1:30.00

Verstappen streed in de eerste helft van de training met Lando Norris (McLaren) en vooral George Russell van Mercedes om de eerste plek. Pas met nog twintig minuten op de klok zette Red Bull écht het gas open. Verstappen ging als eerste onder de 1:30.00 en zette daarmee de benchmark. Fernando Alonso zette zich in de slotfase van VT1 binnen 0,2 seconde van Verstappen op P2, net voor Sergio Perez. Alonso was een van de coureurs met de meeste rondjes op het razendsnelle circuit in Saoedi-Arabië.

Negen coureurs binnen een seconde

Voor de spanning was het mooi om te zien dat de top negen tijdens VT1 binnen een seconde van elkaar zat. Ter vergelijking, in 2023 stond de nummer vijf al op meer dan een seconde van de winnaar van de trainingen.

De top-10 praktisch binnen 1 seconde van elkaar tijdens vrije training 1 in Saoedi-Arabië. ©Sportnieuws.nl

Donderdagavond om 18:00 uur is de tweede vrije training voor de GP van Saoedi-Arabië.