Formule 1 | GP Saoedi-Arabië 2024: op donderdag al de eerste trainingen
Max Verstappen en het Jeddah Corniche Circuit. ©Getty Images, beeldbewerking sportnieuws.nl

06:39, 07-03-2024

De tweede Grand Prix van het Formule 1-seizoen van 2024 wordt in Saoedi-Arabië gehouden. Net als de GP van Bahrein vindt ook deze race plaats op zaterdag in plaats van zondag. Lees hier alles over het circuit en het programma.

Max Verstappen zal vol vertrouwen afreizen naar Jeddah, want hij won afgelopen weekend met overmacht de eerste race van het seizoen in Bahrein. Sergio Pérez zorgde met de tweede plaats voor een topdag voor Red Bull. Naast de baan is het erg onrustig bij het team door de zaak rondom teambaas Christian Horner, maar op de baan is Red Bull dus net als vorig jaar dominant. Al moet maar weer blijken hoe dat in Saoedi-Arabië zal zijn.

Waarom op zaterdag?

Waarom de race niet op zondag, maar op zaterdag gehouden wordt? Dat heeft te maken met de ramadan die op zondag begint. De dag dat de vastenmaand ingaat is een belangrijke feestdag in het Islamitische land Saudi-Arabië. Doordat er minimaal één week tussen twee Grands Prix moet zitten, vond ook de GP van Bahrein van vorige week op een zaterdag plaats.

De GP van Saoedi-Arabië bestaat uit 50 rondjes van 6.174 kilometer op het Jeddah Corniche ]-circuit. Doordat de race op zaterdag gehouden wordt, staat de eerste vrije training voor donderdag 7 maart op het programma.

Pérez de sterkste in 2023

Tijdens de race van 2023 pakte Red Bull zowel de eerste als de tweede plek. Niet Max Verstappen, maar zijn teamgenoot Pérez won de race. In de kwalificatie pakte de Mexicaan pole position. Verstappen was het snelste in de vrije trainingen, maar viel uit in het tweede deel van de kwalificatie en moest vanaf de vijftiende plek starten. Hij vocht zich terug naar de tweede plaats, maar wist Pérez niet meer voorbij te rijden.

Fernando Alonso eindigde als derde in zijn Aston Martin. Voor Mercedes was het ook een relatief goede race; George Russell en Lewis Hamilton werden vierde en vijfde. Verstappen reed de snelste ronde en verdiende daarmee een extra punt.

Formule 1-kalender 2024 | Max Verstappen opnieuw op zaterdag in actie

2 maart 2024, 18:03

Wie naar de kalender van het nieuwe Formule 1-seizoen kijkt, ziet bij de eerste twee races iets bijzonders: Max Verstappen rijdt niet op zondag, maar op zaterdag! In dit artikel leggen we uit waarom dat is en zie je de hele kalender voor de Formule 1-races in 2024.

Het circuit van Saoedi-Arabië

Het circuit van Saoedi-Arabië ligt in de havenstad Jeddah aan de rode zee. Met gemiddelde snelheden van 250 kilometer per uur is het het snelste straatcircuit ooit in de Formule 1. Het Jeddah Corniche circuit heeft 27 bochten, het meeste van alle circuits op de kalender, en drie DRS-zones. Het record voor de snelste ronde op het circuit staat op naam van Lewis Hamilton. In 2021 klokte hij een tijd van 1:30,734.

Het Jeddah Corniche Circuit © Formula1.com

Programma GP Saoedi-Arabië 2024

Zoals gezegd wordt de race op zaterdag gehouden, waardoor de eerste vrije training op donderdag plaatsvindt. De derde vrije training en de kwalificatie zijn op vrijdag. Hieronder zie je het complete programma met de tijden (Nederlandse tijd).