Nederlandse judoka Joanne van Lieshout zorgt voor sensatie met goud op WK
Joanne van Lieshout © Getty Images

Nederlandse judoka Joanne van Lieshout zorgt voor sensatie met goud op WK

16:40, 21-05-2024 / Laatste Update: 16:57, 21-05-2024

Een sensatie van Joanne van Lieshout. De Nederlandse judoka (21) heeft dinsdagmiddag goud gepakt op de WK judo in Abu Dhabi. De Brabantse, die uitkomt in de klasse tot 63 kilo, versloeg haar Poolse tegenstander in de finale dankzij een waza-ari.

Van Lieshout was bezig aan het tweede WK. Vorig jaar debuteerde ze al met een verrassende bronzen medaille. Nu heeft ze goud, na een zege op de Poolse Angelika Szymanska. Eerder in het toernooi stuntte ze al door de nummer één van de wereld, Catherine Beauchemin-Pinard, te verslaan. Haar vier duels voor de finale, won ze allemaal op ippon.

EK-zilver

Eerder dit jaar pakte Van Lieshout ook al een mooie medaille. Tijdens de EK judo in het Kroatische Zagreb verloor ze de finale van de Tsjechische Renata Zachová.

Op naar Olympische Spelen

Van Lieshout komt uiteraard ook uit op de Olympische Spelen. De jonge Brabantse is door haar gouden medaille ineens een van de favorieten in Parijs.

Geen ander Nederlands succes

Van Lieshout zorgde voor het eerste Nederlandse succes in Abu Dhabi. Frank de Wit werd dinsdag al snel uitgeschakeld, tijdens de tweede ronde, en ook Geke van den Berg redde het niet. Zij strandde al in de eerste ronde. In de eerste twee dagen haalde geen enkele Nederlander het zogeheten finaleblok tijdens de WK.