Sanne Wevers kan binnenkort ook thuis oefenen. De evenwichtsbalk waarop de turnster tijdens de Olympische Spelen in Rio haar gouden medaille won, heeft ze namelijk cadeau gekregen.
De Duitser Fabian Hambüchen kan de rekstok waaraan hij zijn eerste gouden plak won, voor eeuwig in eigen omgeving koesteren. Met de complimenten van Janssen en Fritsen uit Helmond, het bedrijf dat de apparatuur voor de Spelen leverde. "Zij krijgen deze apparatuur cadeau", zegt directeur Willem Bouwman.
Zonderland zonder rekstok
Hij heeft Epke Zonderland, die in Rio van de rekstok afviel, dit aanbod maar niet gedaan. "Dat leek me beter van niet." De rekstok komt toch goed terecht. Want Hambüchen is niet alleen een concurrent van Zonderland, maar ook een goede vriend. Turner Hambüchen deed drie maal mee met de Olympische spelen. Hij won achtereenvolgens brons, zilver en goud. In Londen werd hij nog tweede achter Epke. Hambüchen gaf eerder al te kennen dat hij zijn 'gouden' rekstok wel zou willen kopen.
Tachtig zeecontainers
Janssen en Fritsen leverde in Rio de apparatuur en vloeren voor het turnen en de torens voor het basketbal. In totaal tachtig zeecontainers vol. Alles gaat eerst terug naar Helmond, nog voorzien van de Olympische logo's. Daarna gaat alles gewoon in de verkoop, behalve dan de 'gouden' evenwichtsbalk en rekstok.
Directeur Bouwman denkt dat het verschepen vier tot zes weken zal duren. "Dat is afhankelijk van de snelheid waarmee de douane in Brazilië het materiaal uitklaart." De containers gaan via Rotterdam terug naar Helmond.