Het Internationaal Olympisch Comitee vindt dat het NOC*NSF goed heeft gehandeld in de matchfixing-zaak rond Jillert Anema. Dat zegt het IOC in een persbericht.
In Pyeongchang heeft overleg plaatsgevonden tussen NOC*NSF en de ‘chief officer’ van de ethische commissie van het IOC, Paquerette Girard Zapelli. ,,Na afloop van dit gesprek heeft het IOC verklaard dat de in 2014 door NOC*NSF gevolgde procedure en opgelegde sancties, volledig in overeenstemming zijn met de IOC-regels die destijds van kracht waren”, zegt Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF.
Tevreden
,,Wij zijn tevreden met deze uitspraak. Wij zien dit als een bevestiging dat zowel het doorlopen proces als de opgelegde sanctie op een integere wijze tot stand zijn gekomen.”
De zaak
Anema, zo meldde de Volkskrant afgelopen week, probeerde in 2014 op de Spelen van Sotsji als gelegenheidsbondscoach van Frankrijk tot een deal te komen met de Nederlandse bondscoach Arie Koops. Beiden landen troffen elkaar in de eerste ronde van het onderdeel ploegachtervolging. Anema vreesde een afgang, die mogelijk financiële consequenties kon hebben voor de Franse schaatsers. Hij vroeg Koops of Nederland het rustig aan kon doen en bood in ruil daarvoor aan de rit sowieso te verliezen, zelfs als een Nederlandse schaatser ten val zou komen.
NOC*NSF berispte Anema een paar weken na de Spelen, maar hield de kwestie verder binnenskamers. Het IOC werd pas deze week ingelicht, na de publicatie van de Volkskrant.
Groot belang
NOC*NSF benadrukte dat de sportkoepel net als het IOC groot belang hecht aan het voorkomen van manipulatie van wedstrijden. ,,Vanaf 2014 hebben wij met steun van het IOC een aantal instrumenten ontwikkeld om de bewustwording van sporters en hun begeleiders op dit gebied te vergroten.''
Dielessen gaf eerder in Gangneung toe dat het beter was geweest als het IOC in 2014 meteen was geïnformeerd. De internationale schaatsunie ISU was evenmin van de zaak op de hoogte.