Mathieu van der Poel en de zijnen vreten voornamelijk kilometers, maar wat eten wielrenners eigenlijk in het hotel? En hoe verschilt dat van het dieet van mountainbikers, baanwielrenners en BMX'ers? Zonder brandstof namelijk geen benen en dus nam Sportnieuws.nl een kijkje in de keuken van de wielerploeg van TeamNL. "We kregen complimenten van de majesteit."
De wielerploeg van TeamNL werkt doorgaans nooit met koks die de hele keuken overnemen. In het voortraject van de Spelen zijn ze bij elkaar gaan zitten, vertelt KNWU-teammanager Julia van Kempen: "We zijn gaan kijken hoe we de eigen setting in dit hotel zo optimaal mogelijk konden maken, in samenwerking met onze voedingsspecialist Asker Jeukendrup en Nick Iedema, de food specialist van ons BMX-programma. Samen zijn er documenten opgesteld met richtlijnen voor het menu. Die documenten gaan vrij diep in op waar de menu's aan moeten voldoen, per discipline, per renner."
Koken voor de koning
Dat brengt ons bij de koks Elma Blokker en Annet Hermes, die in december werden gepolst of ze voor TeamNL wilden koken tijdens de Olympische Spelen. Blokker woont in Frankrijk, spreekt dus goed Frans en is net als Hermes door het jaar heen kok bij Team DSM-Firmenich PostNL. "Het is heel speciaal om voor TeamNL te koken", vertelt Hermes, "omdat we normaal specifiek voor één team werken. En nu dus eigenlijk voor ons land uitkomen."
Blokker vult aan: "Het hoogtepunt van de week was toen het Koninklijk Huis langs kwam. Dat hoorden we pas twee dagen van tevoren, al is dat misschien juist fijn, want dan kun je ook geen stress hebben. We hebben ook echt gekookt voor ze, althans, ze aten wat de sporters aten."
Geen klachten van de majesteit?
Hermes: "Nee, alleen maar complimenten. Superleuk om te horen."
Al die documenten van de KNWU, was dat een voltijdstudie?
Blokker: "Nou, het waren wel een aantal pagina's, haha. Maar we hebben het een beetje uitgekleed hoor, want je kunt niet voor elke sporter - wat wij normaal wel doen - personalized plates maken. Dat gaat niet met zoveel sporters in vier verschillende disciplines."
Hoe hebben jullie het aangepakt?
Hermes: "Nick heeft alle informatie aangeleverd voor de BMX'ers. Zelf hebben we ervaring met de weg. En de baanwielrenners hebben alles netjes aangeleverd wat ze nodig hebben. Zo ontstonden er drie standaard documenten voor lunch, ontbijt en diner. Per dag hebben we een extra menu gemaakt, zodat ze niet elke dag alleen maar rijst, pasta en kip hoeven te eten. Want het is ook belangrijk dat ze af en toe lékker eten."
Blokker: "Verder is het eten omdat het moet, vooral rond de wedstrijden. Dan eten ze echt alleen maar plain rijst, plain pasta en een klein beetje saus, weinig vezels. Dat is bij alle disciplines zo. Maar de renners zijn hier natuurlijk langer, dus dan wil je dat ze ook gewoon een beetje kunnen genieten van het eten. En ik denk dat we daarvoor hebben gezorgd. Want we hebben nog geen klachten gehad."
Wat maakt een BMX-dieet nou anders dan een weg- of baandieet?
Hermes: "De baanwielrenners zijn veel meer aan het laden nu. De BMX’er eet redelijk constant. En de wegwielrenners eten zo'n beetje als de baanrenners, maar dan iets minder."
De baanwielrenners zijn de echte beukers.
Hermes: "Dat zijn echte beukers inderdaad. Maar wát ze eten, is vergelijkbaar. Ze moeten allemaal koolhydraten, eiwitten en vezels eten. Alleen de vezels zijn op wedstrijddagen bij iedereen beperkt, omdat je gewoon niet wil hebben dat het maag-darmsysteem druk werk moet leveren tijdens je race, want dat gaat ten koste van je prestatie."
Wat eten Mathieu, Dylan en Daan voor de wegwedstrijd zaterdag?
Hermes: "Een heel goed ontbijt, om goed te laden. Oatmeal, rijstepap, omelet, brood. En dan iets meer dan de gemiddelde ochtend, zeg maar. Ze krijgen een recovery mee, omdat de race al redelijk op tijd begint. Dat is vooral eiwit herstellend. En een dessertje, omdat ze dat dan wel verdiend hebben."
Een dame blanche, of waar moeten we aan denken?
Hermes: "Nou nee, haha. Het is meestal een cake, ik doe hier de baksels. Zaterdag is het een bananenbrood. Dat is minder vet en minder echte suiker, maar meer honing of yoghurt, maar zonder boter."
Zijn er veel persoonlijke voorkeuren?
Hermes: "Het komt voor dat er sporters zijn met speciale wensen. Daar proberen wij wel aan te voldoen, wat meestal wel lukt. Het is iets meer werk, maar goed: we zijn er voor hen en voor de beste prestatie."
Alles over Olympische Spelen in Parijs
Check op onze speciale pagina over de Olympische Spelen al het laatste nieuws vanuit Parijs, het programma van de dag, de medaillespiegel, beluister onze exclusieve podcast met olympisch kampioenen Ellen Hoog & Naomi van As en bekijk onze video's vanuit het TeamNL Huis.
)
)
)
)