Niemand zit zo zalig op 't zadel als doorzetter Dumoulin

Niemand zit zo zalig op 't zadel als doorzetter Dumoulin

admin • 16:07, 03-08-2016 / Laatste Update: 08:09, 07-08-2024

Nog even en het feest in Rio de Janeiro barst los! In de nacht van vrijdag op zaterdag is de opening van de Olympische Spelen. Sportnieuws.nl blikt iedere dag vooruit met een portret van een Nederlandse atleet. Met vandaag: Tom Dumoulin. De 25-jarige Limburger die zó bescheiden lijkt, dat je het bijna met verlegenheid zou verwarren. Kan de geblesseerde versie van de beste tijdrijder van de wereld een gouden plak bemachtigen?

Als Tom Dumoulin straks goud haalt, is het waarschijnlijk de meest heroïsche medaille van het Nederlandse team. Bij een val in de Tour de France, pas 2 weken geleden,  brak hij een spaakbeen in z'n arm. Een 'mooie breuk', maar hij doet wel pijn. Vanzelfsprekend verloopt de voorbereiding op met name de tijdrit in Rio anders dan hij had gehoopt.

Breukje? Boeiuh!

Dumoulin zou Dumoulin niet zijn als hij zich wat zou aantrekken van zoiets als een slechte voorbereiding. Of van een breuk in z'n arm. Toen hij bij de wielerronde van Chaam weer op z'n fiets kroop, leken zijn kansen te slinken. "Het gaat niet best, vreselijk balen", zei hij aangeslagen.

Inmiddels is de nuchtere Nederlander 'gewoon' in Rio om zich voor te bereiden op de tijdrit én de wegwedstrijd. Want ook daarin ziet zichzelf nog wel stunten. "Ik moet gewoon de pijn verbijten", zei hij tegen de NOS.

Goed nieuws vanuit Rio. Tom Dumoulin denkt dat hij bij de olympische tijdrit voluit kan gaan, ondanks zijn pols. pic.twitter.com/8wmrJVM1gU

— NOS Sport (@NOSsport) 1 augustus 2016

Stil zitten

Wielrenners staan er natuurlijk om bekend dat ze hun pijn vaker verbijten dan - noem eens sporters uit een andere beroepsgroep, oh ja - voetballers. Bij een tijdrit makkelijker gezegd dan gedaan. Dumoulin moet zo stil mogelijk op z'n fiets blijven zitten en z'n benen het werk laten doen. Gelukkig kan hij dat als geen ander. Wielercommentators blijven zich er maar over verbazen: wat zit die Tom Dumoulin zalig op z'n zadel.

Supersonisch pak

Naast het talent om zo te kunnen fietsen, heeft hij ook een peloton aan wetenschappers om zich heen om hem nóg beter te maken. Dumoulins team Giant-Alpecin werkt samen met de Technische Universiteit in Delft om een supersonisch pak te ontwikkelen. Daarvoor is een 3D-pop in de vorm van het lijf van Dumoulin gemaakt, waarmee ze in een windturbine kunnen kijken wat bepaalde materialen in het pak kunnen presteren. In de tijdrit zou hem dat seconden kunnen schelen. Ook Dumoulin weet dat alle beetjes helpen.

Populair

Tom Dumoulin is in Nederland razend populair geworden toen hij in de Vuelta vorig jaar ineens meedeed voor de eindzege. Die populariteit krijgt een constante boost door zijn heerlijke interviews. Hij heeft een aantrekkelijke kop, weet wat hij doet en kan dat ook prima verwoorden. Maar wat Nederlanders stiekem nog fijner vinden is natuurlijk zijn bescheiden lachje als hij wordt gefeliciteerd met welk succes dan ook. "Ja, het ging best lekker", zegt hij zo vaak met gevoel voor understatement.

Dat hij nu zo positief en gedreven doorgaat mét blessure, wekt ontzag. En een beetje relativeringsvermogen... daar houden wij wel van.

Paspoort:

Tom Dumoulin (Maastricht, 11 november 1990)

186 cm

71 kg

Opleiding: gymnasium (2009)

Teams:

2011: Rabobank Continental Team

2012-2013: Argos-Shimano

2014: Giant-Shimano

2015-2016: Giant-Alpecin

Topprestaties laatste 2 jaar (bron Wikipedia):
2015

  • 6e etappe Ronde van het Baskenland (individuele tijdrit)
  • Proloog Ronde van Zwitserland
  • 9e etappe Ronde van Zwitserland (individuele tijdrit)
  • 9e etappe Ronde van Spanje
  • 17e etappe Ronde van Spanje (individuele tijdrit)
  • Prijs van de Strijdlust Ronde van Spanje
  • 2016

  • 1e etappe Ronde van Italië (individuele tijdrit)
  • Nederlands kampioen tijdrijden, Elite
  • 9e etappe Ronde van Frankrijk
  • 13e etappe Ronde van Frankrijk (individuele tijdrit)