Paralympische helden: geen benen door de kernramp en 2 oorlogshelden

Paralympische helden: geen benen door de kernramp en 2 oorlogshelden

Robert Hüsken • 13:26, 08-03-2018 / Laatste Update: 02:32, 07-08-2024

Nog 1 nacht slapen en dan worden op vrijdag de Paralympische Winterspelen van Pyeonchang geopend. Voor Nederland draagt snowboardster Bibian Mentel de vlag. Juist de Winterspelen voor lichamelijk gehandicapte sporters staan bomvol met bijzondere verhalen. Wij lichten er 3 voor je uit: 2 oorlogshelden en een biatlete die geboren werd in het gebied van een kernramp!

1. Scott Meenagh (Groot-Brittanië)

Hij was slechts 21 jaar. Een man met een missie. Uit vaderlandsliefde, voor hoop op een betere wereld. Scott Meenagh gold als een groot rugbytalent en zat zelfs bij Schotland U18. Maar toen hij uitgezonden werd naar Afghanistan sloeg het noodlot toe. Meenagh was op weg naar een collega die gewond was geraakt door een bernbom toen hij zelf op een geïmproviseerd explosief van terroristen stapte.

Zijn handicap

Zijn droom om als parachutist te dienen in de oorlog, viel in duigen. Meenagh verloor beide benen. Die werden geamputeerd. Dus op dag 1 van zijn herstel werd hem al verteld dat hij nooit meer zou kunnen rugbyen. Een enorme klap.

Zijn kracht

Meenagh probeerde diverse sporten uit. Vooral kajakken en paardrijden. Als roeier miste hij maar net de Paralympische Spelen van 2016. Hij vond het leuk en het hielp hem werken aan zijn zelfvertrouwen. "Eerst vroegen mensen mij of ik dacht aan zelfmoord, nu vragen ze wat mijn tijd is op de 1.000 meter", zei Meenagh ooit in een interview met Coach Magazine. In Zuid-Korea komt hij uit op het onderdeel Noords-Skiën. Totaal anders, maar ook weer vol geluk en zelfvertrouwen.

2. Oksana Masters (Verenigde Staten)

Oksana Masters is geboren in Oekraïne, dicht bij Tsjernobyl. Daar waar in 1986 een zeer ernstig ongeluk plaatsvond. De kerncentrale van Tsjernobyl ontplofte midden in de nacht en dat had grote gevolgen voor de bevolking. Niet alleen kwamen er tientallen mensen om het leven, maar door de radioactiviteit die vrij kwam, zijn er heel veel mensen in de periode daarna nog overleden. Ook worden er daar nog altijd gehandicapte baby's geboren: waaronder Oksana Masters, 3 jaar later in 1989.

Haar handicap

Masters werd geboren met 2 verlamde benen (waarvan links korter was dan rechts), 6 tenen aan iedere voet en aan iedere hand 5 vingers die als zwemvliezen aan elkaar zaten aan. Ze had geen duimen. Masters heeft in haar jeugd in 3 weeshuizen geleefd en is op haar 7de geadopteerd door een gezin in de Verenigde Staten. Uiteindelijk zijn beide benen geamputeerd.

Haar kracht

Wat kan Oksana Masters eigenlijk niet? Ze pakte op de Paralympische Zomerspelen van 2012 brons met roeien en besloot toen om te gaan skiën. Op de Paralympics van 2014 pakte ze daar zelfs 2 medailles mee. In Rio lukt het haar niet om met handbiken het podium te halen, daarom heeft ze getraind op haar schietkwaliteiten en gaat nu voor een medaille bij biatlon. Wat een fenomeen.

3. Owen Pick (Groot-Brittanië)

Ook Owen Pick zag zijn leven veranderen door de Taliban. De Brit was pas 18 jaar. Net van school af en hij kon meteen voor het Britse leger naar Afghanistan. Daar, in de brandhaard van het Midden-Oosten, stapte hij op een explosief.

Zijn handicap

Pick was ernstig gewond. Na ruim een jaar vechten tegen de pijn en een leven in onzekerheid besloten de Britse doktoren dat er maar 1 ingreep mogelijk was. Zijn rechteronderbeen moest worden geamputeerd.

Zijn kracht

De eerste keer dat Pick een prestatie van formaat neerzette was 4 dagen nadat hij voor het eerst in competitieverband op een snowboard stond. Hij deed mee aan de snowboardercross tijdens het Frans kampioenschap voor para-atleten. Prompt won hij een zilveren plak. “Ik stond 4 dagen op het board en versloeg gasten die er 2 jaar voor trainden”, zegt hij vol trots op zijn eigen website. Daarnaast wist hij ook zilver te winnen bij de slalom tijdens de 2017 para-snowboard wereldkampioenschappen en stond hij 2 keer op het podium tijdens de wereldbeker in Spanje. Door zijn prestaties is hij nu nummer 7 op de wereldranglijst van paralympische snowboarders. Op naar goud?