Jutta Leerdam: 25-jarige schaatsster staat voor vijfde overstap in nog jonge carrière
Jutta Leerdam bij Jumbo-Visma / Getty Images

Jutta Leerdam: 25-jarige schaatsster staat voor vijfde overstap in nog jonge carrière

10:57, 25-04-2024

Jutta Leerdam is 25 jaar en gaat voor de vijfde keer in haar profcarrière overstappen naar een ander team. De schaatsster maakte de afgelopen twee seizoenen furore bij Team Jumbo-Visma, maar haar carrière gaat een stuk verder terug.

Leerdam boekte haar grootste successen niet alleen bij Jumbo-Visma, maar ook bij Team Worldstream. In de twee seizoenen voor Jumbo-Visma had zij namelijk haar eigen team, samen met haar toenmalige vriend Koen Verweij. In die periode pakte zij zilver op de 1000 meter op de Olympische Spelen.

Het jaar daarvoor, we schrijven het seizoen 2019/2020, reed Leerdam voor Team Reggeborgh. Bij dat team won zij tweemaal goud op de de WK afstanden (1000 meter en teamsprint) en pakte zij een gouden plak op de EK afstanden (1000 meter).

Geen hernieuwde samenwerking

Ook Verweij reed destijds voor dat team, maar moest de ploeg na dat seizoen verlaten. Vervolgens richtten zij samen dus Team Worldstream op, met Kosta Poltavets als trainer. Hij gaf onlangs bij Sportnieuws.nl aan 'geen interesse te hebben' om opnieuw samen te werken met Leerdam, omdat hij niet dagelijks op het ijs wil staan.

Het seizoen dáárvoor reed Leerdam voor Team IKO, als opkomend toptalent. Zij had een seizoen eerder het World Cup-klassement op de 1000 én 1500 meter op haar naam geschreven bij de junioren. Team IKO had dus veel verwachtingen van haar, maar na een seizoen besloot zij voor de sprintploeg Reggeborgh te gaan rijden.

Toekomst van Jutta Leerdam

Op 1 april van dit jaar liep het contract van Leerdam af bij Jumbo-Visma. Deze maand werd er nog onderhandeld tussen de twee ploegen, maar Jumbo-Visma besloot deze week de stekker eruit te trekken. Sven Kramer zei dat 'niemand groter is dan de ploeg', wat bij Leerdam in het verkeerde keelgat schoot. Op Instagram reageerde zij: 'Heel jammer en respectloos.'

Het is nog niet bekend wat Leerdam nu gaat doen. Team IKO bevestigde dat er gesprekken zijn tussen de ploeg en Leerdam, terwijl Jillert Anema van Team AH-Zaanlander al riep dat er genoeg budget is om de topschaatsster binnen te slepen.

Schaatsdiva Jutta Leerdam haalt hard uit naar Jumbo-Visma: 'Heel respectloos'

22 april 2024, 17:55

Jutta Leerdam is niet te spreken over de manier waarop haar oude werkgever Jumbo-Visma hun spaak gelopen onderhandelingen naar de buitenwereld heeft verkondigd. In een reactie op Instagram vertelt ze eerst háár kant van het verhaal, om vervolgens uit te halen naar de uitspraken van commercieel directeur Sven Kramer van Jumbo-Visma.

Carrière Jutta Leerdam

2018 - 2019

Team IKO

2019 - 2020

Team Reggeborgh

2020 - 2022

Team Worldstream

2022 - 2024

Team Jumbo-Visma

2024 - ?

nog niet bekend