Rafael Nadal met opgeheven hoofd uitgeschakeld op 'zijn' Roland Garros
Rafael Nadal gaf alles, maar verloor toch in de eerste ronde van 'zijn' Roland Garros van Alexander Zverev. ©Getty Images, beeldbewerking Sportnieuws.nl.

Rafael Nadal met opgeheven hoofd uitgeschakeld op 'zijn' Roland Garros

18:28, 27-05-2024 / Laatste Update: 18:35, 27-05-2024

Rafael Nadal is al in de eerste ronde van 'zijn' Roland Garros uitgeschakeld. De 14-voudig winnaar van het toernooi trof het in de loting niet met Alexander Zverev, maar gaf maandag alles in de eerste ronde. Het was niet genoeg tegen de zelfverzekerde Duitser, de nummer vier van de wereld.

Nadal, die de laatste jaren veel blessureleed kende, is bezig aan de slotfase van zijn carrière. Hij had de hoop op het gravel in Parijs nog een keer een stunt uit te halen, maar onder toeziend oog van een volgepakt stadion ging de 37-jarige Spanjaard in drie sets onderuit: 6-3, 7-6, 6-3.

Publiek kiest massaal voor Nadal

In de eerste set was Nadal vooral zoekende en was hij niet tevreden met zijn spel. Het publiek in Parijs koos massaal zijn kant, maar Zverev bleef koel. Na de eerste set, die de Duitser met 6-3 won, ging Nadal naar binnen om al een nieuw shirt aan te trekken. Ook in een vers tenue werd Nadal alle hoeken in gedreven door Zverev.

Novak Djokovic op de tribune

Maar Nadal hield stand en knokte voor wat hij waard was. Hij sleepte er een tiebreak uit in de tweede set, maar kreeg daarin het definitieve deksel op z'n neus. Het was pas zijn derde verloren tiebreak op Roland Garros ooit. Het zegt wat over de afbrokkeling van het bastion Nadal. Mede-tennislegende Novak Djokovic, die dinsdag zijn eerste wedstrijd op Roland Garros speelt, zat op de tribune om te kijken naar het topaffiche in de eerste ronde. Hij zag soms een glimp van de oude Nadal. Nadal had echter de pech dat hij tegen een zelfverzekerde Zverev stond.

'Niet mijn moment, Rafa's moment'

"Om eerlijk te zijn weet ik niet wat ik moet zeggen. Bedankt Rafa, vanuit de hele tenniswereld wil ik zeggen dat het een eer was om tegen hem te spelen. Mijn hele jeugd heb ik hem zien spelen. Vandaag is niet mijn moment, maar Nadals moment", sprak Zverev mooie woorden na zijn zege.

Daarna zei Nadal dat hij in principe voor de laatste keer bij Roland Garros was als deelnemer. "Maar het is niet honderd procent zeker. En als het wel zo is: ik heb ervan genoten", aldus de Spaanse legende. "Het waren twee lastige jaren vol blessures. Met mijn team probeerde ik hier terug te keren. De loting was niet ideaal. Ik was competitief, ik had kansen, maar het was niet genoeg tegen een geweldige speler als Zverev. Mijn gezin en ik genieten nog van dit tennisleven, van het reizen. Daarom is het nog niet helemaal zeker hoe het zal gaan. Misschien zeg ik over een maand of twee: het was genoeg. Ik wil hier terugkeren voor de Olympische Spelen."