Vrijdagmiddag, 16:30. Digitale post van de KNVB. Meestal gaat dat over oefentoernooien van jeugdelftallen. Deze e-mail is interessanter: er komt een vervolgonderzoek naar een BeNeLiga. Dat had Bart Verhaeghe, voorzitter van Club Brugge, al in de pers geroepen. In Zeist zat dat niet lekker, vandaar dit bericht zo vlak voor het weekend.
Door: Jan Willem Spaans
Wat gaan we doen?
Een factcheck in 3 delen. De gedeelde ambitie van de KNVB en de KBVB is plek 6 op de UEFA-ranglijst. Door de krachten te bundelen, menen ze bovendien het sportieve en het financiële gat te kunnen dichten met de topcompetities (Premier League, La Liga, Bundesliga, Serie A, Ligue 1). In die overtuiging worden ze gesterkt door een rapport van Deloitte. We hebben dat rapport opgevraagd, maar dat mag nog niet openbaar gemaakt worden. Dus gaan we zelf op onderzoek uit. Eerst gaan we kort kijken naar de redenering in het persbericht, om daarna dieper in te gaan op de sportieve en financiële kant van het verhaal.
Wat weten we?
Als de competitie er echt komt, kunnen we uit het mailtje al 11 deelnemers opmaken. Het overleg vond plaats tussen 6 Nederlandse clubs: Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, FC Utrecht en Vitesse en 5 Belgische: Anderlecht, Club Brugge, Standard Luik, KRC Genk en AA Gent. Verhaeghe zinspeelde op 18 ploegen: 10 voor Nederland, 8 voor België. Het competitieformat komt in de volgende onderzoeksronde aan de beurt. Daarin wordt besloten met hoeveel clubs zo’n competitie zou beginnen, en op welke manier bepaald wordt welke ploegen mee mogen doen. Wij gaan uit van de 18 clubs van Verhaeghe.
We zien een trend, dus we willen best de bonden in Zeist en Tubeke een handje helpen: de clubs met de hoogste begroting uit elk land staan benoemd. Naast Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, FC Utrecht en Vitesse doen in dat geval FC Twente, sc Heerenveen, FC Groningen en ADO Den Haag mee. België neemt naast de G5 Antwerp, Charleroi en Cercle Brugge mee als begroting het criterium is. Cercle heeft zelf weinig geld, maar is een speeltje van AS Monaco dat in ruil de enorme tekorten dekt.
Wat wordt er beweerd?
De KNVB motiveert deze beweging door veranderingen in het Europese topvoetbal. Ze zijn bang dat de middenmoot in Europa verdwijnt. Strikt genomen zijn België en Nederland natuurlijk geen middenmoters in Europa. Op het moment van schrijven is de Jupiler Pro League 8e en de Eredivisie 9e op de UEFA-ranglijst, waar 55 landen op staan. De realiteit is natuurlijk dat er slechts 20 landen zijn die echt meetellen. Van de 80 clubs die nu nog Europees voetbal spelen, komen er 71 uit een land in de top-20.
Is er aanleiding voor verder onderzoek?
Een BeNeLiga is vooral interessant voor zij die eraan mogen deelnemen. Clubs die buiten de boot vallen, zullen een stuk minder blij zijn. Voor pakweg VVV-Venlo of Waasland-Beveren zou het een aderlating zijn als de topclubs verdwijnen. Puur voor dit dossier zullen we de zorgen van de clubs die niet deelnemen buiten beschouwing laten, al drukken we de bestuurders op het hart om die in hun afwegingen wél mee te nemen. Zowel Nederland als België heeft momenteel een competitie waarin kleinere clubs heel belangrijk zijn. Als daar niet voldoende rekening mee gehouden wordt, kan de eventuele winst van een BeNeLiga snel verdampen.
Europees
Dat gezegd hebbende: de ambities zijn in ieder geval niet idioot hoog. Een BeNeLiga zou om te beginnen evenveel Europese tickets krijgen als Nederland nu heeft, wellicht eentje meer. Ploegen als Oostende, FC Utrecht, Vitesse, Zulte Waregem en FC Groningen, wiens slechte prestaties het puntentotaal nu flink beïnvloeden, zouden zich alleen nog bij hoge uitzondering plaatsen. Als het je ambitie is om de 6e competitie van Europa te worden, is er volgens objectieve criteria meer dan genoeg aanleiding om dit uit te zoeken. Voorzitter Verhaeghe heeft alleen een wel erg strak tijdschema. In Le Monde zei hij: “De BeNeLiga kon er snel komen. Als het niet volgend seizoen is, dan zeker in de 2 seizoenen erna.”
Onzin
Da’s ongeloofwaardig. Dat er volgend seizoen een BeNeLiga kan zijn, dat is gewoon onzin: de huidige competities lopen en zouden dan hun belang verliezen. Ook de volgende jaren wordt het moeilijk. FOX Sports heeft tot 2024 de uitzendrechten voor de Eredivisie, alle profclubs hebben daar gegarandeerde inkomsten van. Ongetwijfeld zullen de afspraken kunnen worden gewijzigd, maar dat gaat niet zomaar. De kleinere clubs gaan heel wat water bij de wijn verlangen om al voor 2024 overstag te gaan.
Conclusie: we beoordelen het plan voor vervolgonderzoek van de KNVB als realistisch, maar de tijdsvisie van Verhaeghe als onrealistisch.
Check dinsdagmiddag vanaf 17.00 uur deel 2 van deze factcheck!
Check dinsdagavond vanaf 20.00 uur het laatste deel van deze factcheck!