6 tips om Oranje weer op de rit te krijgen

6 tips om Oranje weer op de rit te krijgen

admin • 14:07, 02-09-2016 / Laatste Update: 07:51, 07-08-2024

Na de verloren oefeninterland tegen Griekenland is het vertrouwen in Oranje tot een dieptepunt gedaald. Maar we hoeven niet te wanhopen! In plaats van 90 minuten waren we nu maar 45 minuten middelmatig. Om in de WK-kwalificatiewedstrijden wel gewoon een hele wedstrijd te vlammen (en te winnen), zet Sportnieuws zes verbeterpunten op een rij.

1. Zorg voor (positieve) assistentie

De open sollicitaties voor het assistent-bondscoachschap blijven via de media binnenkomen, tot nu toe heeft KNVB-technisch directeur Hans van Breukelen nog geen opvolgers aangesteld voor de vertrokken Dick Advocaat (Fenerbahçe) en afscheid nemende Marco van Basten (FIFA). Ook is er nog geen vervanger voor teammanager Hans Jorritsma, terwijl veel spelers hem heel waardevol vonden voor de teambuilding. Als je dan per se van hem af moet, stel dan ook snel een andere goede man of vrouw aan!

Wat betreft de assistent hebben we 1 tip voor Hansie: zolang de nieuwe assistent maar geen Voetbal International-columnist is, vinden wij het al een vooruitgang. Van Basten maakte Ajacieden met de grond gelijk ('ze zijn niet groot genoeg om in de ArenA te spelen') en dat is niet handig als je Ajax-spelers een paar dagen later verwelkomt voor een interlandperiode. Geen zuurpruim dus, maar iemand die er zin in heeft - Ruud Gullit alsnog een kans geven is geen gek idee...

2. Verstevig de basis, ga voor stabiele verdedigers

Het begint bij een vaste defensie om fouten als tegen Griekenland (de 2 tegendoelpunten kwamen echt door persoonlijke blunders) te voorkomen. Dat kan met spelers die zich voor langere tijd bewezen hebben op internationaal topniveau. Laat ze veel samen spelen (lees: Blind en De Vrij of Van Dijk). Of kies een keer voor Van Aanholt, al jarenlang basisspeler in de Premier League, in plaats van Willems. En bij de doelverdediger mag ook niet te wisselvallig zijn: geef Stekelenburg of Vorm een keer het vertrouwen.

3. Laat de backs weer rennen voor hun leven

Tegen Griekenland zagen wij tot onze grote spijt niets terug van het systeem dat Blind ons voorschotelde in de wedstrijden tegen Polen en Oostenrijk. De vleugelspelers Promes (op links) en Berghuis (rechts) stonden donderdag te breed. De weg naar het doel was daardoor te lang. Door in plaats van de buitenspelers de backs het veld breed te laten houden, hoeven onze vlugge jongens minimaal 1 mannetje minder te passeren én staan ze al dichter bij het doel. Da's toch makkelijk als je meer doelpunten wil maken dan de tegenstander.

4. Of zet Sneijder een paar posities terug

Sneijder ging vooral in de eerste helft van voor naar achter en van links naar rechts. In de tweede helft was de tank leeg en werd hij gewisseld. De aanvoerder van het Nederlands Elftal heeft niet meer de fitheid van een internationale vedette. Toch is die perfecte pass nog niet uit zijn benen verdwenen, kan 'ie er zo lekker kort opzitten bij zijn tegenstander en strijdt hij als de leeuw op zijn borst.

Misschien moet Sneijder daarom naar de plek van Strootman. Dan hoeft 'ie alleen van links naar rechts, komt hij zo meer in zijn kracht te spelen en kan de Galatasaray-middenvelder nóg harder ownen met zijn passing. Bijkomend voordeel: door vanuit het verdedigende middenveld met crosspasses te spelen, geef je de stalen longen op het centrale middenveld (Wijnaldum, Strootman, Klaassen) tijd om aan te sluiten en onder de bal te komen. Dan kan de bal makkelijker van links naar rechts én zorg je voor variatie; als het middenveld er nog niet is, ligt er altijd ruimte voor een actie.

5. Kijk verder dan je neus lang is

Geloof het of niet, er is leven na Wesley Sneijder. De gevestigde orde wordt als eerste gebeld door de bondscoach, die daardoor niet verder lijkt te kijken dan zijn neus lang is. De afgelopen jaren hebben meer dan alleen Sneijder, Robben, Strootman en Willems aan de weg getimmerd. Marten de Roon (profiel) bijvoorbeeld. Speelt bij FC Middlesbrough, in de Premier League. Spelen in een topcompetitie zou zwaarder moeten wegen dan de vedette zijn bij een club in een mindere competitie als de eredivisie of de Turkse hoogste klasse.

6. Maar vooral: geef vertrouwen

Het Nederlands elftal haalt even niet het vertrouwen uit de eigen selectie, of uit de KNVB-organisatie. Daar hebben ze ons vertrouwen voor nodig en dat krijgen ze niet door vernietigende koppen en kortzichtige conclusies. Door-selecteren is het moeilijkste van het trainersvak (zie tip 2), maar ondanks de grijze wolken boven Zeist zijn er genoeg spelers die als de bliksem gaan. Als je de situatie van Oranje nu vergelijkt met het Oranje dat begon aan de EK-kwalificatiewedstrijden, zijn er grote stappen gemaakt. Ook op individueel niveau: 'onze' jongens hebben transfers gemaakt naar grotere ploegen, spelen daar steeds meer en zullen die ervaringen meenemen naar het Nederlands Elftal.