BeNeLiga: België wil heel graag, Nederlandse clubs steeds minder enthousiast

BeNeLiga: België wil heel graag, Nederlandse clubs steeds minder enthousiast

Martijn Baars • 15:12, 30-07-2020 / Laatste Update: 19:11, 06-08-2024

De gesprekken over de Beneliga zijn nog altijd levend, maar de situatie blijft verschuiven. Waar het enthousiasme almaar groter ­wordt in België, groeit in Nederland juist de kritiek.

Eind augustus moeten de 11 betrokken clubs uit Nederland en België een beslissing nemen over de toekomst. Als het aan Club Brugge, Anderlecht, Standard Luik, Racing Genk en AA Gent ligt, gaat het project BeNeLiga hoe dan ook de volgende fase in.

Heel veel onrust in België

In België heerst er zoveel onrust, chaos en ontevredenheid over de huidige Pro League, dat de topclubs meer dan ooit snakken naar een nieuwe toekomst. Nog altijd hebben de Belgische clubs zich niet uit de corona-impasse geworsteld, compleet met ruzies en rechtszaken.

Rechterrijtje Eredivisie

Juist onder de middenmoot van de Eredivisie is de weerstand het grootst. Clubs als PEC Zwolle, Sparta, Cambuur en NEC vragen zich logischerwijs af hoe hun toekomst eruitziet als de top zich verzamelt in een Beneliga met 10 Nederlandse en 8 Belgische clubs. Wat blijft er dan over van de Nederlandse competitie? Zijn er ­reële kansen op promotie naar de gecombineerde topcompetitie? En wat levert het – onder de streep – op voor al die kleinere clubs?

Topclubs aan tafel

In Nederland hebben de 6 clubs aan tafel grotere twijfels. Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, FC Utrecht en Vitesse denken nog altijd constructief mee met de werkgroep, maar zijn daarbij ook sceptisch.