Deze gevaren liggen voor Arne Slot bij Liverpool op de loer
Arne Slot © ANP

Deze gevaren liggen voor Arne Slot bij Liverpool op de loer

Rick Kraaijeveld • 18:22, 20-05-2024 / Laatste Update: 18:22, 20-05-2024

Arne Slot heeft getekend bij Liverpool. Hij verlaat Feyenoord en krijgt in Liverpool de taak om Jürgen Klopp op te volgen. Dat zal niet gemakkelijk worden. De overstap naar de Premier League is een grote en er zijn daar veel valkuilen. Van grote ego's in de selectie tot aan de slechte reputatie van Nederlandse trainers.

In Nederland wordt er al ontzettend veel over Arne Slot gesproken en zijn overstap naar Liverpool. De Premier League is tot nu toe een competitie geweest die weinig succesvol is voor Nederlandse trainers. Arne Slot wordt de tiende trainer die daar naartoe gaat en heeft voor een club gekozen die normaliter een trainer veel tijd geeft. Toch zijn er zat valkuilen waar hij op moet letten, te beginnen met bestaande problemen bij de club.

'Ready to be a Red': Liverpool en Feyenoord maken komst Arne Slot officieel

20 mei 2024, 18:12

Het hing al weken in de lucht en het werd al door de hoofdpersoon zelf bevestigd, maar nu is het officieel: Arne Slot is de nieuwe trainer van de Engelse topclub Liverpool. De Nederlander verlaat Feyenoord en wordt bij Liverpool een van de duurste Nederlandse trainers aller tijden.

Personele problemen

Er heersen nogal wat personele problemen bij Liverpool: Virgil van Dijk, Trent Alexander-Arnold en Mo Salah hebben allemaal een contract dat volgend jaar af gaat lopen. Als zij niet bijtekenen moet Liverpool ze deze zomer misschien wel verkopen om nog een transferbedrag aan ze over te houden.

De drie zijn stuk voor stuk dragende spelers bij Liverpool. Slot zal óf al geweldige vervangers moeten hebben óf ze binnenboord willen houden, al wordt het aanhouden van Salah afgeraden in Engeland na weer een akkefietje met trainer Jürgen Klopp.

De selectie van Liverpool is van een andere orde qua namen, grotere ego's en grotere belangen. Het akkefietje tussen Salah en Klopp was niet het enige akkefietje dat ze hadden. Omgaan met die ego's zal van een andere orde zijn dan bij Feyenoord waar Slot vooral een zeer jonge ploeg heeft met veel talenten. De coach zal dus moeten omgaan met de grote namen. Die moeten wel behouden worden, of vervangen, want anders dreigt Slot met een jeugdig team vormdipjes te krijgen.

Bij Feyenoord mocht hij wat mindere momenten hebben, zeker na het krediet dat hij heeft opgebouwd in de afgelopen twee jaar. Bij Liverpool zal dat anders zijn. Nu de club weer een geoliede voetbalmachine is, wil het publiek meer en meer. Klopp heeft op dit moment ook een mindere fase, maar wordt daar gezien zijn staat van dienst minder op aangekeken. Slot begint op nul en zal sneller afgerekend worden als het eventjes wat minder gaat. Zeker omdat veel mensen geen idee hebben wie hij is.

Media

De eerste Nederlandse namen doen al de ronde om zich bij Slot aan te sluiten in Liverpool. De Britse media schoven Teun Koopmeiners en ook Frenkie de Jong naar voren. Zijn voorgangers hebben al laten zien dat veel Nederlanders aantrekken, niet de sleutel tot succes is.

Louis van Gaal is een voorbeeld bij Manchester United jaren terug en ook Erik Ten Hag nam vrij veel bekenden mee. Slot heeft al veel Nederlanders bij Liverpool en zou niet in dezelfde valkuil moeten stappen, al is het alleen maar om niet élke keer vergeleken te worden met zijn voorgangers.

Daar heeft de volgende valkuil ook exact mee te maken. Slot wordt al de hele week vergeleken met Van Gaal en Ten Hag en dat spreekt allemaal niet in zijn voordeel. Het is geen Spanje waar Nederlandse trainers succesvol zijn geweest. Hij is in de ogen van veel Britse kranten de volgende toptrainer uit de Eredivisie die naar de Premier League komt zonder écht grote prijzen gepakt te hebben. Slot is in veel opzichten anders dan Van Gaal en Ten Hag en heeft in ieder geval de taal mee.

In Nederland is zijn relatie met de pers goed, omdat hij heel kundig kan vertellen over wat hij vindt. In Engeland zijn ze daar soms wat minder van gediend en kunnen ze hem afschilderen als eigenwijs. Dat is iets waar hij voor moet waken. In Nederland is iedereen bekend met zijn staat van dienst en staat hij bekend als één van de toptrainers, in Engeland kennen ze hem niet goed en kunnen ze dat gedrag wel eens niet pikken.

Hugo Borst lovend over Arne Slot: 'Hij heeft het tactisch vernuft van Johan Cruijff'

29 april 2024, 10:44

Het lijkt allemaal niet langer meer te duren, de aankondiging van Arne Slot als nieuwe trainer van Liverpool. Columnist Hugo Borst haalde wat Nederlandse trainers aan die in het verleden in de Premier League hebben gewerkt, maar verwacht veel van Slot. "Met zoveel intrinsieke kwaliteiten zie ik amper beren op de weg."