Dit zijn de rapportcijfers bij Oranje: Brian Brobbey worstelt verder, Jeremie Frimpong de beste van allemaal
Brian Brobbey © Getty Images

Dit zijn de rapportcijfers bij Oranje: Brian Brobbey worstelt verder, Jeremie Frimpong de beste van allemaal

Rick Kraaijeveld • 06:25, 07-06-2024 / Laatste Update: 06:28, 07-06-2024

Nederland heeft met 4-0 van Canada gewonnen. De eerste helft had weinig spectaculairs te bieden, maar de tweede helft was bij vlagen echt genieten. Na iedere wedstrijd kiest Sportnieuws.nl een top en een flop uit, en krijgt elke speler een rapportcijfer. Dit zijn de cijfers en de top en flop van Nederland - Canada.

De opstelling van Ronald Koeman kwam als een behoorlijke verrassing. Zo zaten spelers als Virgil van Dijk en Nathan Aké op de bank en kreeg Jeremie Frimpong een kans op de rechtsbuitenpositie.

Koeman gaf eerder aan dat er na twee wedstrijden wel duidelijk kon zijn wat de basisopstelling zou worden, daar is na deze wedstrijd absoluut nog geen sprake van. Wel viel een aantal spelers op. De top en flop worden uitgelicht.

Top: Jeremie Frimpong

Het mag geen verrassing zijn dat Frimpong de top is van deze wedstrijd. Hij kreeg voor het eerst de kans op rechtsbuiten in een 1-4-3-3 en was enorm belangrijk voor Nederland. Hij gaf een assist op de 1-0 van Memphis Depay en scoorde zelf de 2-0. De actie van Frimpong was bij beide goals identiek. De voorzet van rechts was haarscherp bij de 1-0, bij de 2-0 werd die goede voorzet geblokt. Frimpong kreeg toen de bal voor zijn voeten en besloot zelf te scoren: keurig in de bovenhoek, alsof hij dat elke dag doet.

Zijn snelheid is een absolute meerwaarde voor Nederland, maar zijn actie ook. Koeman heeft lang gewacht met hem gebruiken, maar kon er niet meer omheen. De speler van Bayer Leverkusen werd na een uur gewisseld, maar had prima door kunnen spelen. In de eerste helft was er weinig te beleven, maar was het Frimpong die dreigend was met zijn snelheid. Waar heel Oranje wat mat speelde, stak hij er bovenuit. Een perfecte sollicitatie voor hem bij Koeman.

Flop: Brian Brobbey

Brian Brobbey was hoogst ongelukkig deze wedstrijd. De spits van Ajax worstelde wat af in het veld, zoals hij bij Ajax ook doet. Ook daar is hij soms wat onfortuinlijk, ondanks zijn werklust. Dat was nu niet anders. Brobbey had de pech dat het in de eerste helft niet liep bij Nederland, maar daar was hij deels debet aan. Hij werd wel eens diep gestuurd, of in de voeten gespeeld, maar het vervolg was er niet altijd. Brobbey speelde niet slecht, maar had vooral pech.

Exemplarisch was zijn kans vlak voor rust. Hij werd één op één gestuurd na een schitterende bal van Memphis, maar liep zijn eigen voeten voorbij. Daardoor schoot hij de bal op de keeper en bleef zijn goal uit. Juist die goal had Brobbey goed kunnen doen in zijn algehele vertrouwen bij Oranje. Hij speelde ook pas zijn tweede wedstrijd voor het Nederlands elftal. De goal was een welkome opsteker geweest.

Rapportcijfers

Bart Verbruggen - 6,5
Jeremie Frimpong - 8
Lutsharel Geertruida - 6,5
Matthijs de Ligt - 7
Micky van de Ven - 7,5
Daley Blind - 6,5
Jerdy Schouten - 7
Ryan Gravenberch - 6,5
Georginio Wijnaldum - 7
Brian Brobbey - 5,5
Memphis Depay - 7,5
Wout Weghorst - 6,5
Steven Bergwijn - 6
Donyell Malen - 6

Bondscoach Ronald Koeman - 6,5