Drama voor Nederlandse scheidsrechter Danny Makkelie: UEFA maakt nu al een einde aan EK-droom
Danny Makkelie stuurt protesterende Kroaten weg nadat hij acht minuten blessuretijd gaf. ©Getty Images.

16:19, 28-06-2024 / Laatste Update: 14:01, 30-06-2024

Het EK zit er voor Danny Makkelie al op. De Nederlandse scheidsrechter heeft te horen gekregen dat hij niet meer in actie komt in de knock-outfase van het eindtoernooi. Makkelie floot slechts twee wedstrijden op het eindtoernooi en moet nu al naar huis. Dat bevestigt de KNVB.

De Nederlander had de leiding over Duitsland - Hongarije en Italië - Kroatië. Zowel Hongarije als Kroatië waren na afloop boos op de Nederlander. De Hongaren waren het niet eens met een doelpunt van Duitsland dat werd toegekend, Kroatië was woest toen Italië in de achtste minuut van de extra tijd scoorde. Volgens de Kroaten was de hoeveelheid blessuretijd veel te veel.

Ook in Nederland kreeg Makkelie veel kritiek. Oud-scheidsrechter Mario van der Ende was het dit EK vaak niet eens met de beslissingen van Makkelie. De UEFA blijkbaar ook niet, want ze sturen de Nederlander volgens het Algemeen Dagblad al na de groepsfase naar huis.

Makkelie was de enige Nederlandse scheidsrechter op dit EK. Aan het begin van dit toernooi was hij ambitieus en dacht hij hardop na over de finale. Zo gek was dat ook niet, want Makkelie mocht het vorige EK de halve finale tussen Engeland en Denemarken fluiten. Dit jaar sneuvelt hij dus al in de groepsfase.

De scheidsrechter bij Roemenië tegen Nederland

Felix Zwayer is dinsdag de scheidsrechter bij de wedstrijd tussen Nederland en Roemenië in de achtste finales van het EK. Dat melden verscheidene Duitse media. De UEFA moet de aanstelling nog bevestigen. Voor de 43-jarige Duitser wordt het zijn derde duel op het EK. Eerder had Zwayer in de groepsfase de leiding over Italië - Albanië (2-1) en Portugal - Turkije (3-0).

Alles over het EK voetbal

Bekijk op onze speciale pagina over het EK voetbal al het laatste nieuws rond Nederland en andere landen. Check verder ook alle standen, wedstrijden en selecties.