definitieve-selectie-denemarken-ek-2024
Andreas Christensen, Rasmus Højlund en Christian Eriksen. © Getty Images, beeldbewerking Sportnieuws.nl
i

De definitieve selectie van Denemarken voor het EK

EK 2024 | Dit is de definitieve selectie van Denemarken

17:24, 30-05-2024 / Laatste Update: 14:25, 14-06-2024

Denemarken reist met Christian Eriksen af naar Duitsland voor het EK voetbal. Naast de middenvelder zitten er nog meer voormalig spelers van Ajax in de Deense selectie. Joachim Andersen, met ook een verleden bij FC Twente, is ook van de partij.

Denemarken zit op het EK in Groep C, met Engeland, Servië en Slovenië. Het wordt voor Eriksen een terugkeer in het toernooi waar het in 2021 vreselijk mis ging voor hem. De laatste keer dat Eriksen namelijk aanwezig was, zakte de toenmalig speler van Inter in de groepswedstrijd tegen Finland in elkaar. Het leverde heftige beelden op voor de miljoenen kijkers thuis en de mensen in het stadion.

EK 2024 | Dit is de definitieve selectie van Engeland

6 juni 2024, 17:42

In Engeland weten ze wie Gareth Southgate thuis laat voor het EK. Opvallende afwezigen zijn Harry Maguire en Jack Grealish. Maguire is niet fit genoeg, hij is geblesseerd aan zijn kuit. Southgate heeft enkele opvallende, jonge namen opgeroepen. Ajacied Jordan Henderson zat al niet bij de voorselectie.

Defibrillator

Eriksen werd op het veld gereanimeerd terwijl zijn teamgenoten om hem heen stonden, zodat de medici zonder pottenkijkers te werk konden. Hij werd met een brancard van het veld gedragen. Ongeveer een uur na zijn hartstilstand werd bekend dat Eriksen in het ziekenhuis was gestabiliseerd en bij bewustzijn was. Eriksen kreeg een defibrillator omdat er hartritmestoornissen werden geconstateerd.

Terugkeer

Het was even de vraag of Eriksen nog terug kon keren als profvoetballer, maar nadat hij onder meer bij Jong Ajax had meegetraind, tekende hij eind januari 2022 een contract bij Brentford. Daar speelde hij tot de volgende zomer, terwijl hij in maart van dat jaar al terugkeerde bij de nationale ploeg. Hij luisterde zijn rentree op met een doelpunt tegen Nederland. In de zomer tekende hij een contract bij Manchester United, waar hij nu nog steeds voor uitkomt. Eriksen heeft al 128 interlands achter zijn naam staan, waarin hij 40 keer scoorde.

Doelpuntenmaker

Wie ook bij Manchester United speelt, is Rasmus Hojlund. De spits werd afgelopen zomer voor bijna 75 miljoen euro overgenomen van Atalanta. Hojlund moet de kar gaan trekken in de aanval van de Denen. Tot dusver doet hij dat alleraardigst, met zeven treffers in twaalf interlands. Hij zal hopen daar de komende twee maanden nog een paar aan toe voegen.

EK 2024 | Dit is de definitieve selectie van Servië

28 mei 2024, 10:36

Servië heeft de 26-koppige selectie voor het EK bekendgemaakt. Daar zitten onder meer drie zeer ervaren oud-Eredivisiespelers tussen. Ook kan bondscoach Dragan Stojkovic gebruik maken van twee spitsen van naam.

Definitieve selectie Denemarken voor EK 2024

Keepers
1. Kasper Schmeichel (Anderlecht, BEL)
16. Mads Hermansen (Leicester City, ENG)
22. Frederik Rǿnnow (Union Berlin, DUI)

Verdedigers
2. Joachim Andersen (Crystal Palace, ENG)
3. Jannik Vestergaard (Leicester City, ENG)
4. Simon Kjær (AC Milan, ITA)
5. Joakim Mæhle (Wolfsburg, DUI)
6. Andreas Christensen (Barcelona, SPA)
13. Mathias Jørgensen (Brentford, ENG)
17. Victor Kristiansen (Bologna, ITA)
18. Alexander Bah (Benfica, POR)
25. Rasmus Kristensen (AS Roma, ITA)

Middenvelders
7. Mathias Jensen (Brentford, ENG)
8. Thomas Delaney (Anderlecht, BEL)
10. Christian Eriksen (Manchester United, ENG)
14. Mikkel Damsgaard (Brentford, ENG)
15. Christian Nørgaard (Brentford, ENG)
21. Morten Hjumland (Sporting CP, POR)
23. Pierre-Emile Højbjerg (Tottenham Hotspur, ENG)

Aanvallers
9. Rasmus Højlund (Manchester United, ENG)
11. Andreas Skov Olsen (Club Brugge, BEL)
12. Kasper Dolberg (Anderlecht, BEL)
19. Jonas Wind (Wolfsburg, DUI)
20. Yussuf Poulsen (RB Leipzig, DUI)
24. Anders Dreyer (Anderlecht, BEL)
26. Jacob Bruun Larsen (Burnley, ENG)

EK 2024 | Dit is de definitieve selectie van Slovenië

8 juni 2024, 17:50

Sloveense bondscoach Matjaz Kek heeft zijn 26 spelers voor het EK gedeeld. Opvallend is de terugkeer van Josip Ilicic. Hij deed in 2022 een stap terug vanwege mentale problemen, maar in Duitsland is hij dus weer van de partij. Daar speelt Slovenië tegen Engeland, Denemarken en Servië.

Alles over Christian Eriksen en Denemarken op het EK voetbal

Bekijk op onze speciale EK-pagina al het laatste nieuws rond Denemarken en alle andere deelnemende landen. Check verder ook alle selecties, groepsindelingen en de wedstrijden.