Gaat Vitesse binnenkort weer voor de landstitel? 'Oude bekende wil Arnhemse club nog altijd kopen'
Vitesse kan zomaar gered worden door een oude bekende. © Pro Shots

Gaat Vitesse binnenkort weer voor de landstitel? 'Oude bekende wil Arnhemse club nog altijd kopen'

20:40, 14-05-2024 / Laatste Update: 21:47, 14-05-2024

Vitesse zit in zwaar weer en kan deze week zomaar eens de proflicentie kwijtraken. De club hoopt echter groen licht te krijgen van de licentiecommissie en een oude bekende is nog altijd geïnteresseerd om de club eventueel te kopen.

"Vitesse gaat vanaf nu voor de landstitel", waren de iconische woorden van Maasbert Schouten toen hij in 2010 de club verkocht aan Merab Jordania. Het was een uitspraak die Vitesse nog lang zou achtervolgen. De club werd nooit landskampioen, maar degradeerde dit seizoen wel uit de Eredivisie. Het voortbestaan van de club is in gevaar en nu werpt Schouten zich op als de redder.

De ondernemer vertelt in gesprek met Omroep Gelderland dat hij de club nog altijd graag wil redden. Dat is opmerkelijk, want eerder werd gemeld dat zijn poging samen met stadioneigenaar Michael van der Kuit op niets was uitgelopen. Zelf denkt hij toch te kunnen helpen. "Ik ben van mening een bijdrage te kunnen leveren aan de noodzakelijke nieuwe cultuur", vertelt Schouten. "Er is een meer bedrijfsmatige aanpak nodig."

De club wil flink terug gaan in de begroting, maar volgens Schouten gebeurt dat niet rigoureus genoeg: "Het is veel te gematigd en leidt tot onverantwoorde verliezen." Hij denkt ook dat Vitesse dus minder bezig moet zijn met de sportieve prestaties: "Het doel is om binnen drie jaar de play-offs te bereiken en binnen vijf jaar te promoveren."

Snelle doorverkoop

Schouten lijkt in ieder geval geleerd te hebben van zijn woorden uit 2010. Al droeg hij toen de verantwoordelijkheid juist over. Hij had de club een jaar eerder overgenomen, maar verkocht de club daarna met winst aan Jordania. De Georgiër had de ambitie om met Vitesse voor het kampioenschap te spelen en Schouten riep dit dan ook trots tijdens de persconferentie over de overname.

Uiteindelijk droeg Jordania de aandelen ruim drie jaar later over aan de Rus Alexander Chigirnsky. Met de verkoop van Schouten begon de ellende voor de Arnhemse club. Zijn opvolgers maakten er een potje van en ook het feit dat de club nog altijd in Russische handen is, zorgt voor problemen.

Sinds de Russische invasie in Oekraïne zijn er namelijk harde regels ingesteld als een bedrijf banden heeft met het land. Zo is het voor Vitesse moeilijk een bankrekening te openen zolang de club een Russische eigenaar heeft. De overname door de Amerikaan Coley Parry werd vervolgens afgekeurd door de licentiecommissie van de KNVB, waardoor de club een enorme schuld open heeft staan. Dat kan het einde van de club betekenen.