Spelers die elkaar massaal in de armen vliegen na een doelpunt, het zal komend weekend in de Bundesliga niet te zien zijn. Hoe moeten spelers nu hun feestjes vieren? De meningen zijn verdeeld. "Bij een goal in de laatste seconden gaan toch gewoon alle remmen los?"
Signal Iduna Park, een zaterdagmiddag in november 2017. Het is 17.20 uur en er heeft zich zojuist een absoluut wonder voltrokken. Schalke 04 heeft in de Kohlenpottderby, een van de meest beladen wedstrijden ter wereld, een 4-0 achterstand tegen aartsrivaal Borussia Dortmund omgebogen. Goudhaantje Naldo, de man van de 4-4, wordt bedolven onder zijn ploeggenoten. Spelers en staf vliegen elkaar vol vreugde in de armen.
Groot contrast
Hoe groot zal het contrast zijn als komende zaterdag een soortgelijke climax wordt bereikt in de derby. Door maatregelen van voetbalbond DFB is het verboden elkaar in de armen te vallen. Het zal een aparte gewaarwording zijn, verwacht emotiespsycholoog Wendy van Mieghem in gesprek met het AD.
Normale reactie
"Het is menselijk gedrag om elkaar in extase op te zoeken. Een doelpunt is een explosie van vreugde. Als profvoetballer werk je toe naar resultaten. Als je dan scoort, komt al die opgebouwde spanning los. Het was tot voorheen een heel normale reactie dat spelers elkaar dan in de armen vlogen."
Oefenen
"Gelukkig hebben de spelers al 2 maanden kunnen oefenen met afstand houden. In de beginfase hadden spelers elkaar waarschijnlijk opgezocht, aangezien dat ingeslepen patronen zijn. Inmiddels is die opvolging van de maatregelen wel geautomatiseerd."
Solo-feestjes
Van Mieghem verwacht komend weekend vooral individuele emotie-uitbarstingen. "Solo-feestjes, haha. Daar kunnen we wel vanuit gaan. Je moet als sporter je spanning kwijt kunnen. Ik denk dat spelers de doelpunten allemaal anders gaan vieren. De een zal een buikschuiver maken, terwijl de ander zijn armen in de lucht gooit of schreeuwt van blijdschap."