Hoe vaak mag je wisselen bij het EK voetbal? In bepaalde situaties zelfs één speler extra
Donyell Malen komt erin voor Xavi Simons / Getty Images

10:05, 17-06-2024 / Laatste Update: 10:07, 17-06-2024

Een nieuwe speler inbrengen om een doelpunt te forceren; het is een veelgebruikte truc van trainers en bondscoaches. Wout Weghorst bleek bij Oranje een 'gouden wissel' na zijn snelle doelpunt tegen Polen: 2-1. Maar hoe zit het precies met de regels rondom wisselen bij het EK voetbal?

Over het algemeen is het goed om te onthouden dat de bondscoaches vijf keer mogen wisselen. Daar zitten wat speciale extra regels én uitzonderingen bij.

Alles over wisselen op het EK voetbal

Elk team heeft drie wisselmomenten. In die momenten moet de bondscoach dus zijn wissels doorvoeren. Je ziet daarom regelmatig een 'dubbele' wissel. Na de eerste helft is er een kwartier pauze, waarin teams ook kunnen wisselen. Dat is een 'gratis' mogelijkheid, want de rust telt niet als wisselmoment. Bij een wissel in de rust houdt de bondscoach dus nog steeds zijn drie wisselmomenten over.

Wout Weghorst kan Oranje altijd redden, maar dat sprookje eindigt een keer

16 juni 2024, 23:17

De innige omhelzing van Ronald Koeman met Wout Weghorst was na afloop misschien wel alleszeggend. De bondscoach dankte de matchwinner vol overgave na de 2-1 zege op Polen. De Oranje-fans zongen de gevierde invaller luidkeels toe. Het begin is gemaakt, maar er is werk aan de winkel.

Een zesde wissel

In de groepsfase zijn wedstrijden sowieso na negentig minuten (plus blessuretijd) voorbij. Maar in de knock-outfase volgt er bij een gelijkspel na negentig minuten een verlenging. Voordat de verlenging begint, is er weer een kleine pauze. Ook daarin kan worden gewisseld, zonder dat het een wisselmoment kost. In de verlenging mag er zelfs nog een zesde keer worden gewisseld én is er een extra wisselmoment.

Een zevende wissel

Er bestaan wedstrijden waarin zelfs zeven keer wordt gewisseld. Bij een hoofdblessure mag een bondscoach namelijk 'gratis' wisselen, zonder dat het een wissel of wisselmoment kost. De FIFA wil namelijk niet dat spelers met een hoofdblessure onnodig op het veld blijven staan, vanwege de risico's die daar aan hangen.

Voorbeeld

• Bondscoach Ronald Koeman wisselt in de rust: Donyell Malen komt erin voor Xavi Simons. Nederland heeft nu één wissel gedaan, maar heeft nog alle drie de wisselmomenten over.
  • In de zestigste minuut komen Wout Weghorst en Jeremie Frimpong erin voor Memphis Depay en Denzel Dumfries. Nederland heeft nu nog twee wissels over én twee wisselmomenten.
  • Tijjani Reijnders krijgt last van zijn hoofd na een botsing en wordt in de 65e minuut gewisseld voor Ryan Gravenberch. Nederland heeft nu nog twee wissels over én twee wisselmomenten.
  • Koeman haalt Cody Gakpo eruit voor Steven Bergwijn in de 75e minuut. Nederland heeft nu nog één wissel en één wisselmoment over.
  • Nathan Aké loopt te hinkebenen in de 83e minuut en wordt gewisseld voor Micky van de Ven. De wissels én wisselmomenten van Nederland zijn nu op.
  • Omdat het gelijk staat in de knock-outfase komt er een verlenging. Vlak voordat de verlenging begint, mag Nederland tóch nog een keer wisselen. Het is namelijk rust en door de verlenging hebben teams een extra wissel: Stefan de Vrij gaat eruit voor een extra aanvaller: Joshua Zirkzee.

Alles over het EK voetbal

Bekijk op onze speciale pagina over het EK voetbal al het laatste nieuws rond Nederland en andere landen. Check verder ook alle standen, wedstrijden en selecties.