'Poetin, Poetin': fans Roemenië zorgen voor pijnlijke spreekkoren tijdens EK-duel met Oekraïne
De Roemeense fans vieren feest na de overwinning van hun land. © Getty Images

'Poetin, Poetin': fans Roemenië zorgen voor pijnlijke spreekkoren tijdens EK-duel met Oekraïne

18:25, 17-06-2024 / Laatste Update: 18:32, 17-06-2024

De spelers van Roemenië waren maandag lekker op dreef met een 3-0 zege op Oekraïne, maar de fans waren minder in vorm. Tijdens het duel was de euforie blijkbaar zo groot dat een aantal supporters besloot om de Oekraïense tegenstander op wel heel pijnlijke wijze te provoceren.

Voor Oekraïne was het duel met Roemenië het eerste duel op een eindtoernooi sinds het land in februari 2022 werd binnengevallen door Rusland. Het was dus een emotioneel moment voor de spelers en de supporters op de tribune, maar een mooi einde kreeg het duel niet voor hen. Roemenië was met 3-0 te sterk.

Pijnlijke spreekkoren

De Roemenen konden dus feestvieren, maar deden dat niet op de meest sympathieke manier. Zo zijn er videobeelden uit het stadion te zien waarop een groep heel hard 'Poetin' scandeert. Daarmee verwijzen ze naar president Vladimir Poetin van Rusland, het land waarmee Oekraïne dus al ruim twee jaar in oorlog verkeert.

Russische vlag

De UEFA had het bezoekers verboden om bij wedstrijden van Oekraïne de Russische vlag mee het stadion in te nemen, maar toch was er aan de Roemeense zijde een opvallende vlag te vinden: die van de Volksrepubliek Donetsk. Dat gebied ligt in Oekraïne, maar is door Russische separatisten als onafhankelijk verklaard. Rusland ziet het sinds 2022 als eigen grondgebied. Internationaal wordt het door veruit de meeste landen echter niet zo gezien.

Overigens waren er ook fans die op een normale manier het feest vierden. Na afloop van het duel gingen de spelers toe naar de supporters die hen tijdens het duel heel hard hadden aangemoedigd. Dat leverde na afloop alsnog mooie beelden op.

Credits: Gazeta Sporturilor.

Alles over het EK

Bekijk op onze speciale pagina over het EK voetbal al het laatste nieuws rond Nederland en andere landen. Check verder ook alle standen, wedstrijden en selecties.