PSV redt het niet tegen Fortuna Sittard en ziet recordjacht na feestweek stranden
Luuk de Jong na de 1-0 van Fortuna Sittard. Pro Shots

16:30, 12-05-2024 / Laatste Update: 16:43, 12-05-2024

PSV heeft bij Fortuna Sittard twee punten laten liggen. De landskampioen speelde 1-1 gelijk in Sittard. Daarmee zijn de Eindhovenaren het record van Ajax in seizoen 1971/72 uit het oog verloren.

Voorafgaand aan de wedstrijd in Sittard werd door de spelers van de thuisploeg een erehaag gevormd voor de kersverse landskampioen. Er werd ook een bosje bloemen uitgereikt aan Luuk de Jong.

Goal opgedragen aan Sierhuis

De score werd in de 27ste minuut geopend door Fortuna via Inigo Cordoba, op aangeven van Kristoffer Peterson. Het doelpunt werd opgedragen aan Kaj Sierhuis. De 26-jarige aanvaller van Fortuna liep vorige week een zware knieblessure op.

Gelijkmaker betekent mijlpaal

In minuut 72 maakte Jerdy Schouten de gelijkmaker uit een corner. Die werd genomen door Joey Veerman, die in de rust werd ingewisseld ten koste van Ismael Saibari. Dat doelpunt betekende nog wel dat PSV een andere mijlpaal wél bereikte. Nog niet eerder scoorde een ploeg 33 duels in de Eredivisie op rij. In de laatste speelronde kan PSV dat record nog verder aanscherpen door thuis tegen RKC ook weer te scoren.

Record

PSV kon dit seizoen het recordaantal punten evenaren waarmee Ajax in seizoen 1971/72 kampioen werd. Met de huidige puntentelling kwam Ajax na 30 overwinningen, drie gelijkspelen en één nederlaag tot 93 punten en een doelsaldo van 84.

PSV moest de laatste twee wedstrijden, in speelronde 33 en 34, nog winnen om dit puntenrecord te evenaren. Met het gelijkspel in Sittard staat PSV met nog één speelronde te gaan op 88 punten. Er kunnen dus nog maximaal 91 punten behaald worden door de club dit seizoen. De Eindhovenaren hebben wel een beter doelsaldo dan het Ajax van toen: 88.

Topscorerstitel

Luuk de Jong, die bij PSV vanaf het begin speelde, kon geen goede zaken doen voor de topscorerslijst. Hij wist het net niet te vinden. Ook Vangelis Pavlidis, de nummer één in het topscorersklassement, scoorde niet voor AZ. Hij staat met 28 goals nog steeds één doelpunt voor op de PSV-spits. De Jong maakte tot nu toe 27 goals dit seizoen. In de laatste speelronde, op zondag 19 mei, speelt AZ tegen FC Utrecht en PSV tegen RKC Waalwijk. Dan zal de topscorer van de Eredivisie beslist worden.