Sinds 2000 moest Feyenoord 3 keer eerder een 'tussenpaus' aanstellen: zo ging dat

Sinds 2000 moest Feyenoord 3 keer eerder een 'tussenpaus' aanstellen: zo ging dat

Martijn Baars • 14:02, 29-10-2019 / Laatste Update: 21:11, 06-08-2024

Nu Jaap Stam is opgestapt bij Feyenoord, moet de club voor de 4e keer deze eeuw midden in het seizoen op zoek naar een andere keeper. Sinds 2000 gebeurde het 3 keer eerder in De Kuip. Zo deden de voorgangers van de nieuwe 'tussenpaus' (waarschijnlijk Dick Advocaat) het.

Henk van Stee

Na het vertrek van Leo Beenhakker, die begin april 2000 opstapt nadat Feyenoord op eigen veld met 1-2 heeft verloren van FC Utrecht, hoopt assistent John Metgod het seizoen af te mogen maken. Samen met Mario Been, die nog niet over de juiste papieren beschikt. Tot grote teleurstelling van de ex-verdediger valt de keuze van de club echter niet op hem maar op Henk van Stee, dan hoofd opleidingen in Rotterdam-Zuid.

Het wordt een succes. Van Stee begint met een 0-1 uitzege op De Graafschap, houdt Ajax daarna op 1-1 en wint vervolgens van AZ en NEC. Op de laatste speeldag speelt Feyenoord met 1-1 gelijk tegen FC Twente. Dat resultaat is voldoende om 3e te worden en de voorronde van de Champions League te halen.

Adje Interim Leo Beenhakker

Na 2 chaotische jaren stapt Erwin Koeman in de zomer van 2007 op bij Feyenoord. Onder zijn leiding zijn de Rotterdammers, die op de laatste speeldag met 5-1 verliezen van het SC Heerenveen, teleurstellend 7e geworden. De club loopt daardoor Champions League-voetbal mis en moet zich via de play-offs zien te plaatsen voor de UEFA Cup.

Koeman heeft geen zin in die klus waardoor Feyenoord snel op zoek moet naar een tussenpaus. Dat wordt de dan 64-jarige Leo Beenhakker, de man die 8 jaar eerder voor de laatste landstitel in de Kuip heeft gezorgd. "Noem mij maar Adje Interim", grapt Don Leo bij zijn terugkeer.

Het tijdelijke dienstverband van Beenhakker duurt korter dan verwacht. Na een rode kaart voor Jonathan de Guzman verliest Feyenoord de eerste wedstrijd in de play-offs met 2-1 van FC Groningen. Voor slechts 17.000 toeschouwers komen de Rotterdammers in de return niet verder dan 1-1. Feyenoord loopt voor het eerst in 17 jaar Europees voetbal mis.

Leon Vlemmings

Na een teleurstellende 1e competitiehelft wordt Gertjan Verbeek, die bij de leiding aangeeft dat er een onwerkbare situatie is ontstaan, in januari al na een half jaar op non-actief gezet. 3 dagen voordat Feyenoord het seizoen hervat met een uitwedstrijd tegen Heerenveen is de volledige technische leiding plots vertrokken. Technisch directeur Peter Bosz en assistent Wim Jansen verklaren zich namelijk solidair met Verbeek en stappen ook op.

Mario Been, dan trainer bij NEC, is de voornaamste kandidaat om Verbeek per direct op te volgen. Hij wordt inderdaad ook trainer in de Kuip, maar niet eerder dan 1 juli. Interim-trainer Leon Vlemmings krijgt 2 weken na zijn tijdelijke aanstelling te horen dat hij het seizoen mag afmaken.

Onder de voormalige assistent van NAC gaat het niet veel beter. Vlemmings verliest zijn 1e wedstrijd in Heerenveen met 3-1 en gaat een paar dagen later in de beker in de Kuip met 0-3 onderuit tegen dezelfde tegenstander. Feyenoord blijft vervolgens steken op 1-1 tegen Willem II en verliest met 1-0 van het NEC van Been. Van de 20 wedstrijden dat Vlemmings eindverantwoordelijk is, wint hij er slechts 7 (8x winst, 5x gelijk). Feyenoord eindigt als 7e.