Strijdende Oranje Leeuwinnen verliezen WK-finale van de Verenigde Staten (video's)

Trevor Wagener • 20:54, 07-07-2019 / Laatste Update: 22:17, 06-08-2024

Wat ongelooflijk jammer! De Oranje Leeuwinnen hebben de WK-finale in Lyon verloren. Het duel tegen de VS eindigde in 2-0 dankzij een benutte strafschop van 'rebel' Megan Rapinoe (foto) en een raak afstandsschot van Rose Lavelle.

Nederland opende de wedstrijd in volle focus maar toch enigszins nerveus. Zo liet Sherida Spitse in het 1e kwartier 3 keer zien dat ze er was en de 3e keer kwam dat haar op een vroege gele kaart te staan na een overtreding op Lavelle. In de 1e fase van de 1e helft werden beide ploegen nauwelijks gevaarlijk.

En los

Uitblinker Sari van Veenendaal liet vervolgens zien waarom zij een uitstekende doelvrouw is. Ze greep prima in na een ongevaarlijke voorzet van de zijkant. Na 25 minuten leek Oranje op weg naar een mooie kans: Vivianne Miedema stak Lineth Beerensteyn weg, maar de bal bleek net te hard en werd uitverdedigd door USA-keepster Alyssa Naeher.

Toch was kort hierop de grootste kans voor Amerika: Uit de nastoot van hun 2e corner volleerde Julie Ertz recht op Van Veenendaal af. Het bleek, een kleine 10 minuten voor rust, de fase waarin de VS aandrong en was het alle hens aan dek voor Oranje. Eerst werd een kopbal van Ertz knap gered door Van Veenendaal. Een moment later was het opnieuw Van Veenendaal die redding bracht. Dit keer op de inzet van Alex Morgan die op de paal belandde en ternauwernood door de Oranje-keepster werd gepakt:

Daar was de eerste grote kans voor de VS! De volley van Julie Ertz komt op de vuisten van Sari van Veenendaal. #USANED pic.twitter.com/dw15wQroOL

— NOS Voetbal (@NOSvoetbal) 7 juli 2019

Oranje wankelt, Morgan raakt de paal, maar nog altijd 0-0. #USANED pic.twitter.com/ZEM8RYeyvV

— NOS Voetbal (@NOSvoetbal) 7 juli 2019

Alarmfase 1

Kort hierop reageerde de doelvrouw opnieuw uitstekend op een nieuwe inzet van Morgan. Nederland deed ook mee aan de rush: Abby Dahlkemper kreeg de 2e gele van de wedstrijd nadat zij in een uitbraak Beerensteyn neerhaalde. De vrije trap van Spitse leverde een corner op, maar dat liep uit op niets.

In de blessuretijd van de 1e helft was de al gehavende Lieke Martens op lelijke wijze de pineut. Na een harde botsing met Kelley O'Hara bleven beide speelsters een geruime tijd op de grond liggen, maar beiden konden na te zijn behandeld 'gewoon' doorspelen.

2e helft

Het 2e bedrijf begon met een wissel bij de Amerikaanse dames: O'Hara was te aangeslagen na de botsing met Martens en werd vervangen door Ali Krieger. De 1e kans na rust was voor Ertz, zij kopte naast uit een corner van Rapinoe. Die laatste zorgde kort hierna voor een kansje, maar haar schot werd gemakkelijk opgeraapt door Van Veenendaal.

Na een uur spelen werd de grootste nachtmerrie toch een feit voor Oranje. Na een hoog been van Stefanie van der Gragt op Morgan gaf de Franse arbiter Stéphanie Frappart op aanraden van de VAR een strafschop. Deze werd door Rapinoe benut: 1-0 USA. Kort hierna werd Miedema gevaarlijk in het strafschopgebied, maar zette zij haar actie te ver door waarna zij niet tot schieten kwam.

Van der Gragt gaat in de fout bij Morgan en de bal gaat op de stip. Rapinoe schiet de 1-0 binnen. #USANED pic.twitter.com/jmxWiN90Y3

— NOS Sport (@NOSsport) 7 juli 2019

Alles, maar ook niets

Nederland ging meteen op zoek naar de gelijkmaker, maar hierdoor vielen er veel te veel ruimtes. De Amerikaanse dames maakten er dankbaar gebruik van en kwamen via het rake afstandsschot van Lavelle op 2-0. Kort daarop kon Morgan voor 3-0 zorgen, maar scherp uitkomen van Van Veenendaal voorkwam erger. Ondertussen waren Martens en Anouk Dekker al gewisseld voor Jill Roord en Shanice van de Sanden.

Met Van Veenendaal onder lat mocht Oranje God danken dat het geen 3-0 werd. Crystal Dunn stoomde op, slalomde door de Oranje-defensie en schoot recht op Van Veenendaal. Een schotje van Beerensteyn leverde vervolgens te weinig gevaar op, net als een vrije trap van Spitse. Een bal tegen de arm van Van der Gragt bleef - gelukkig - ongezien, waarna Amerika zich op kon maken voor een feestje na hun 4e WK-titel.