Titel voor Feyenoord is bekroning voor Jones' ode aan overleden zoontje Luca

Titel voor Feyenoord is bekroning voor Jones' ode aan overleden zoontje Luca

Martijn Baars • 14:42, 21-09-2016 / Laatste Update: 07:41, 07-08-2024

Een goeie glimlach, bescheiden en bovenal een uitstekende keeper. Wie Brad Jones bij Feyenoord onder de lat ziet staan, kan niet anders dan zeggen dat het een voorbeeldprof is. Maar achter die mooie glimlach schuilen de littekens van een chaotisch leven. Hij heeft er al een leven van een 60-jarige op zitten, maar is pas 34. En het plezier is terug.

Zoontje verloren aan leukemie

Als hij een penalty stopt (Feyenoord heeft er nog geen tegen gehad dit seizoen) dan wijst Jones naar de hemel. De kansen die hij vorig seizoen bij NEC en nu bij Feyenoord krijgt, dankt hij aan zijn overleden zoontje Luca. Op 6-jarige leeftijd stierf Luca in 2011 na een strijd met leukemie. Jones maakte na de rouwperiode de keuze om zijn keeperscarrière niet af te blazen, maar juist voort te zetten. Alles voor Luca.

Wijzen naar de hemel

Toen hij in 2012 tijdens zijn Premier League-debuut voor Liverpool, van kinds af aan zijn favoriete club, meteen een penalty stopte, wees hij naar de hemel. Een jaar na het overlijden van zijn zoontje, kreeg Jones eindelijk weer eens de kans zich als keeper te bewijzen. Op zijn paspoort stond namelijk al sinds zijn debuut in Europa (in 2001 bij het Ierse Shelbourne FC) dat hij reservekeeper is. In 14 seizoenen kwam Jones niet verder dan 115 wedstrijden. Alleen bij noodgevallen kwam hij in actie.

Totdat NEC hem in januari 2016 uit de krochten van het Engelse voetbal trok en hem de kans gaf om zijn kwaliteiten te laten zien. Die greep Jones met beide handen aan en keepte in een half jaar 17 wedstrijden. 7 wedstrijden meer dan dat hij sinds 2011 onder de lat had gestaan.

Ode aan Luca

In de zomer had Jones eindelijk het zelfvertrouwen om zijn ode aan Luca een stap verder te brengen. Hij wilde per se de belangrijkste keeper van een (top)club worden. Dus liet hij NEC achter zich en hield hij zijn conditie op peil bij Liverpool, totdat zijn zaakwaarnemer met goed nieuws aan kwam zetten.

Blessure Vermeer

Ook Feyenoord had geen behoefte aan een, van oorsprong, reservekeeper. De Rotterdammers hadden met Kenneth Vermeer (Oranje-international), Warner Hahn (talentvolle doelman die zich bij PEC Zwolle bewees) en Pär Hansson al genoeg kwaliteit in het doel. Maar toen ging het in rap tempo mis in De Kuip. Vermeer scheurde zijn achillespees en moet lang revalideren. Hahn heeft nog een blessure meegenomen van vorig seizoen en Hansson heeft zich nog niet bewezen als eerste doelman.

Engelse reservebanken

Jones wel. En dus werd de Australiër transfervrij overgenomen. Scepsis overheerste in Rotterdam. De ambities van de Rotterdammers zijn hoog. Wat moet Feyenoord dan met een keeper die de afdruk van de reservebanken in Engeland diep in zijn billen heeft staan?

Niemand haat Jones

Maar na 6 wedstrijden is iedereen in Rotterdam om. En niet alleen de kritische Feyenoord-achterban heeft Jones in zijn hart gesloten. Zelfs de allerfanatiekste Ajax-supporter of PSV-fan houdt van Jones. Alleen al vanwege Jones, gun je Feyenoord weer eens een titelfeest.

Jones met de schaal in zijn ene hand, terwijl zijn andere hand naar de hemel wijst. In zijn hoofd spreekt hij tegen Luca: 'Dit dank ik allemaal aan jou.'