Uitslagen en eindstand EK 2024, groep A | Duitsland groepswinnaar voor Zwitserland, Hongarije koopt niets voor late winst
Duitsland is het EK goed begonnen. © Getty Images

Uitslagen en eindstand EK 2024, groep A | Duitsland groepswinnaar voor Zwitserland, Hongarije koopt niets voor late winst

23:42, 23-06-2024 / Laatste Update: 14:25, 27-06-2024

Duitsland hoopt de komende weken tijdens het EK voetbal het thuisvoordeel uit te gaan buiten door voor de vierde keer Europees kampioen te worden. Het gastland stelde tijdens de laatste eindtoernooien flink teleur. In eigen land pakte het in ieder geval de groepswinst.

Duitsland mocht als gastland het EK aftrappen in de openingswedstrijd tegen Schotland en het was duidelijk dat de Duitsers klaar waren voor het toernooi. In München liet het niets heel van de Schotten. Later werd ook Hongarije aan de zegekar gebonden. Zo plaatste Duitsland zich al na twee duels voor de achtste finales.

Swingend Duitsland laat niets heel van Schotland in openingsduel EK

14 juni 2024, 22:55

Duitsland heeft in het openingsduel van het EK laten zien een van de kanshebbers voor de titel te zijn. Het gastland wervelde aan de hand van jonkies Florian Wirtz en Jamal Musiala langs Schotland, dat vlak voor tijd nog wel iets terug kon doen: 5-1.

Hongarije en Zwitserland speelden op de eerste zaterdagmiddag tegen elkaar. Zwitserland trok in een boeiend duel aan het langste eind. Door een doelpunt van Breel Embolo in de blessuretijd werd het 3-1.

Tweede speelronde

Woensdag 19 juni was het tijd voor de tweede speelronde in deze groep. De Duitsers trokken de lijn door en wonnen alweer met gemak, ditmaal van Hongarije: 2-0. Zwitserland en Schotland hielden elkaar op 1-1, maar check vooral de wondergoal van Xherdan Shakiri. De Zwitsers plaatsten zich met dat ene puntje wel voor de knock-outfase.

Spannende laatste speelronde

Dus was voorafgaand aan de laatste groepswedstrijden al duidelijk welke twee landen er naar de knock-outfase gingen, alleen de volgorde nog niet. Zwitserland was 92 minuten lang groepswinnaar, maar toen scoorde Niclas Füllkrug de gelijkmaker: 1-1. De andere wedstrijd eindigde met een nog later doelpunt in 1-0 voor Hongarije, dat zo nog kans maakte op de laatste zestien. De achtste finale leek ook het volgende seizoen voor de Hongaren, tot Georgië in de laatste groepswedstrijd verraste door Portugal te verslaan. Ze stootten zo Hongarije uit de top vier beste nummers drie, waarop de ploeg van Marco Rossi zich op kon maken voor de terugreis. Voor Schotland zat het toernooi er sowieso al op.

Hongarije mag nog hopen op achtste finales EK na zinderende ontknoping tegen Schotland

23 juni 2024, 23:02

Hongarije heeft de laatste strohalm gegrepen op het EK. Het land won zondagavond in een do-or-diewedstrijd van Schotland. De beslissing viel pas in de 100e minuut: Kevin Csoboth werd de held van Hongarije. Schotland ligt eruit, Hongarije zit in de wachtkamer als een van de beste nummers 3 en om de medische situatie van spits Barnabas Varga.

Duitsland op grote toernooien

Duitsland hoopt in eigen land eindelijk weer eens een mooi resultaat neer te zetten op een eindtoernooi. Onze oosterburen werden in 2014 wereldkampioen en haalden twee jaar later nog de halve finales op het EK, maar sindsdien stelt Die Mannschaft steevast teleur. Op de WK's van 2018 en 2022 werd het uitgeschakeld in de groepsfase en op het vorige EK waren de achtste finales al het eindstation.

Eindstand Groep A

De beste twee landen gaan door. Hongarije behoort niet tot de vier beste nummers drie en is uitgeschakeld.

Uitslagen Groep A

Alles over het EK

Bekijk op onze speciale EK-pagina al het laatste nieuws rond Oranje en alle andere deelnemende landen. Check verder ook alle selecties, groepsindelingen en de wedstrijden.