Video's | Bekijk hier alle doelpunten uit het spektakelstuk tussen Nederland en Oostenrijk
Een doelpuntenfestijn bij Nederland - Oostenrijk / Getty Images

19:24, 25-06-2024 / Laatste Update: 19:46, 25-06-2024

Wát een doelpuntenfestijn bij Nederland - Oostenrijk. Het staat inmiddels 3-2 voor de Oostenrijkers. Bekijk hieronder alle doelpunten bij de EK-wedstrijd.

Nederland kon maar heel kort genieten van de 2-2, want Marcel Sabitzer was er als de kippen bij om Oostenrijk weer op voorsprong te schieten: 3-2.

Memphis Depay maakte de 2-2, op aangeven van Wout Weghorst. De spits stond koud in het veld toen hij de bal met het hoofd voor Memphis neerlegde. De scheidsrechter keurde de treffer af wegens hands, maar de VAR greep terecht in.

Na ongeveer een uur spelen was het Romano Schmid die de 2-1 maakte voor de Oostenrijkers. Stefan de Vrij raakte de bal voor die over de doellijn ging als laatste aan, maar de goal telt niet als eigen doelpunt. Ook zonder tussenkomst van de Nederlandse verdediger zou de poging van Schmid hebben gezeten.

Cody Gakpo

Nederland knalde in de tweede helft van het EK-duel met Oostenrijk uit de startblokken. Cody Gakpo had amper twee minuten nodig om de gelijkmaker op het scorebord te knallen: 1-1. Oranje stond in de eerste helft nog met de rug tegen de muur tegen de formatie van Ralf Rangnick.

Het is alweer de vijfde goal in zes groepsduels van Gakpo op eindtoernooien. De aanvaller van Liverpool scoorde driemaal in de groepsfase op het WK 2022 en is op dit EK ook al tweemaal trefzeker.

Donyell Malen

De wedstrijd begon met een verschrikkelijke eerste helft voor Donyell Malen. De buitenspeler mocht eindelijk in de basis beginnen bij Oranje en maakte binnen zeven minuten een eigen doelpunt. Daarmee zette hij de tegenstander op een 1-0 voorsprong. Kort daarna miste hij nog een enorme kans op de gelijkmaker.

Malen was juist in de basis gezet als rechtsbuiten voor de counter. Hij nam de plek in die eerder voor Jeremie Frimpong en Xavi Simons was. Maar door de hoge druk van Oostenrijk moest Malen meeverdedigen. Hij wilde met een sliding een voorzet onderscheppen, maar werkte de bal in eigen doel. Keeper Bart Verbruggen zag de bal te laat aankomen.

Malen kon zijn fout goed maken

Het is alweer het zevende eigen doelpunt van het EK. Daarmee is het record van meeste eigen goals (elf) al redelijk in zicht, terwijl de groepsfase er nog niet eens op zit.

Even later kreeg Malen dé kans om zich te revancheren, toen hij na een pass van Tijjani Reijnders vrij voor het Oostenrijkse doel verscheen. De aanvaller van Borussia Dortmund raakte de bal echter compleet verkeerd en schoot naast.

Ronald Koeman wist 't al

Bondscoach Ronald Koeman voorspelde voor de wedstrijd al dat Oostenrijk hoog druk zou zetten. Mede daarom koos hij voor Lutsharel Geertruida als rechtsback en niet Dumfries. De bondscoach wilde met Malen op de rechterflank snel kunnen counteren, maar in de eerste minuten moest hij dus vooral meeverdedigen.

Volg de ontwikkelingen bij Nederland - Oostenrijk via ons liveblog op de voet. Bekijk ook de stand van zaken in Groep D.

Alles over EK voetbal

Bekijk op onze speciale pagina over het EK voetbal al het laatste nieuws rond Nederland en andere landen. Check verder ook alle standen, wedstrijden en selecties.