Danny Makkelie kijkt met een beetje trots terug op het WK voor clubteams van vorige maand. Mede dankzij hem als videoscheidsrechter werd er een historische beslissing genomen. De Nederlandse scheids zag vanuit zijn positie dat er een strafschop gegeven moest worden in de halve finale. En dat gebeurde. "Dit was een moment waarop we het belang van een videoreferee konden aantonen", zegt Makkelie in De Telegraaf.
Kritisch
Het moment was wel een beetje controversieel. Het duurde meer dan een minuut voordat de veldscheidsrechter (Viktor Kassai) de bal op de stop legde. "Dat had ik liever ook sneller gewild, maar de beslissing was moeilijk, omdat de speler al dan niet strafbaar buitenspel stond. We hadden 30 camera’s, dus moesten ook de juiste beelden eruit vissen. In een halve finale van een WK moet je wel 100 procent zeker zijn als je een scheidsrechter overrulet."
Uitgebreid getest in Nederland
Op het WK werd er pas voor het eerst tijdens een internationaal toernooi gebruik gemaakt van de videoscheids. In de Eredivisie heeft Makkelie er al een testfase op zitten. Hij gaf onder anderen op advies van videoscheids Kevin Blom in het bekerduel Ajax-Willem II rood aan Anouar Kali. Vanaf de kwartfinales wordt de testfase nog een tandje bijgedraaid.
Tweerichtingsverkeer
"Het verschil met de testwedstrijden hiervoor is dat de veldscheidsrechter op zijn verzoek of op advies van de videoreferee tijdens de wedstrijd ook beelden kan terugkijken”, aldus projectleider Mike van der Roest. "Dat was voorheen voorbehouden aan de videoscheidsrechter.”