Zwitserland pakt cadeautje van de scheids dankbaar uit en wint van Noord-Ierland (video's)

AFP

Martijn Baars • 23:33, 09-11-2017 / Laatste Update: 04:24, 06-01-2024

Zwitserland heeft dankzij een cadeautje van de scheidsrechter de eerste stap naar het WK in Rusland gezet. Op bezoek bij het stugge Noord-Ierland werd het 0-1, door een onterecht toegekende penalty. De return van de play-off om een WK-ticket is zondag in Zwitserland.

De eerste helft was oersaai. Een helft met maar 1 kans. Zwitserland was de voetballende ploeg en liet dat 1 keer zien. Haris Seferovic stuitte op de Noord-Ierse doelman Michael McGovern. Dat was niet eens een hoogtepunt te noemen. Het enige echte hoogtepunt van de eerste helft was de sfeer.

Op Windsor Park in Belfast waren de fans van Noord-Ierland de grote winnaar. Zij sleurden hun ploeg van de ene kant van het veld naar de andere kant, schreeuwden, zongen en maakten een geweldige sfeer.

Na rust werd het spel er niet veel beter op. Noord-Ierland probeerde met lange ballen nog iets te bereiken, maar dat lukte voor geen meter. Zwitserland voetbalde nog het best van de 2 landen, maar had een enorm cadeau van de scheidsrechter nodig om te scoren.

Cadeautje: 0-1

Xherdan Shakiri schoot in de 57e minuut van randje 16 richting doel, maar zag zijn schot geblokt worden door de rug van Corry Evans. Scheidsrechter Ovidiu Hategan zag er als enige in de wereld hands in en gaf een penalty. Ricardo Rodriguez benutte het cadeautje van de arbiter met een hapering in zijn aanloop: 0-1.

Moeilijke return

Na die verpletterende teleurstelling probeerde Noord-Ierland nog van alles, maar was het land simpelweg niet bij machte om het de Zwitserse doelman Yann Sommer moeilijk te maken. Zondag wacht de return in het Alpenland en moet Noord-Ierland dus minimaal met 1 goal verschil winnen om zich nog te plaatsen voor het WK.