Team Jumbo-Visma zit, samen met alle andere ploegen die de UAE Tour koersten, vast in hun hotel. Het coronavirus is daar uitgebroken en alle renners uit het peloton zullen vrijdag uitvoerig getest worden. Sportnieuws.nl sprak met Jumbo-renner Timo Roosen over de vervelende situatie.
De 27-jarige Tilburger voelt zich prima, net als de rest van zijn ploeggenoten en de staf. "We zitten hier gewoon vast, er gebeurt niet zo veel", analyseerde Roosen. "Het is zelfs een beetje saai, eigenlijk. Het voelt vooral apart dat we nu niet aan het koersen zijn. Aan de andere kant: gezondheid gaat altijd voor en dus nemen we de situatie zoals het is."
Klop klop, controle
Dat was in de nacht van donderdag op vrijdag wel even anders. Rond half 1, net na middernacht, werd op de deur van zijn kamer gebonkt. "Toen kregen we het te horen", vervolgde Roosen. "Kort daarvoor waren alle ploegleiders samengekomen en rond half 1 begon het bellen en het bonken op de deuren. Eerst dacht ik dat het om een dopingcontrole ging."
Dat was niet het geval toen ploegleider Grischa Niermann en de dokter binnenkwamen. "Zij vertelden ons dat het coronavirus was geconstateerd bij mensen die iets met de ronde te maken hebben en dat de koers geannuleerd moest worden." Een vreemde gewaarwording, volgens Roosen. "Je denkt in het begin wel zoiets van 'what the fuck' is dit? Je leest er natuurlijk veel over maar als het dan ineens dichtbij komt en alles afgesloten wordt, wordt alles opeens zo anders."
Balen
Zijn hoofd was in 1e instantie 'gewoon' nog bij de UAE Tour. "In 1e instantie baalde ik vooral dat de koers niet doorging. 'Kut', dacht ik. Ook was ik me lekker aan het voorbereiden op een waaierrit, toen dit in gang werd gezet." Diezelfde nacht werden Roosen en co nog getest. "Dan weet je meteen dat het écht serieus is. Er kwamen mensen binnen in van die pakken met mondkappen op. Onze temperatuur werd gemeten en we kregen een wattenstaafje in onze neuzen gestopt."
Ondertussen is er nog weinig bekend over wat de renners wel en niet mogen doen. Eerst werden zij verplicht om op hun kamer te blijven, naderhand mochten zij door het hotel struinen. "We wilden ergens relaxed op een dakterras liggen", vervolgde Roosen. "Je moet toch íéts doen. Na een tijdje werden we weer weggestuurd. Datzelfde terras is inmiddels weer open. Best onduidelijk allemaal, maar iedereen moet gewoon voorzichtig doen."
Afwachten
Zij moeten vooral wachten. "En geen contact hebben met andere mensen", vervolgde Roosen. Toch is hij niet in paniek. "Niemand hier, hoor. Het is gewoon een beetje vervelend, ook omdat het niet bekend is hoe lang we hier moeten zitten." Binnenkort krijgen zij het 'hoe nu verder?'-verhaal te horen. Ook verwachten de renners de uitslagen van alle tests. Die moeten nog hun kant op komen. Hetzelfde geldt voor alle anderen uit het peloton.
Ook is er weinig contact met de andere renners en stafleden. "Af en toe kom je iemand tegen, maar dan is het vooral luchtig gepraat zonder te stressen. We kunnen niet meer doen dan ons proberen te vermaken. Soms maken we er zelfs wat grapjes over. Ondertussen blijven we ons aan de opgedragen voorschriften houden: handen wassen, hygiënisch doen enzo." Ook probeert hij zich, net als de anderen, afzijdig te houden van alle wilde verhalen die rondgaan.
Quarantaine
"We lezen van alles, maar zelf weten we ook niet wie er precies besmet zijn geraakt. Dat iedereen gezond is, is de prioriteit nu." Roosen denkt alvast na over de koers die hij hierna zou rijden: de Strade Bianche die op 7 maart gepland staat. Voor wat het waard is, uiteraard.
"Mogelijk wordt ook die koers afgelast. Logisch want nogmaals: de gezondheid gaat voor. Over 'Bianche' is nog niks duidelijk en misschien zitten we hier nog wel 2 weken. Als we zo lang niet kunnen fietsen, is er wel een probleem."