EK atletiek | Nederland eindigt na beste EK ooit hoog in de medaillespiegel
De Nederlandse estafetteploegen op de 4x100 meter zorgden voor Nederlandse medailles op de slotdag van de EK atletiek. ©Getty Images

23:25, 12-06-2024 / Laatste Update: 23:35, 12-06-2024

De medaillespiegel van de EK atletiek is op de slotdag heel mooi geworden voor Nederland. Dankzij liefst drie medailles op de laatste estafette-afstanden verzekerde TeamNL zich van de top zes van Europa.

Goud, zilver en brons. Dat is waar de atleten in Italië op joegen. Voor sommigen was dat niet eens het belangrijkste. De Olympische Spelen, die op 26 juli beginnen, zaten ook in het achterhoofd. Voor de één reden om met de rem erop te presteren, voor de ander juist de kans om in vorm te komen.

Uitslagen en medailles

Nederland haalde op dag 1 (vrijdag 7 juni) meteen drie medailles binnen. De eerste was voor de gemengde estafette. In de race liep het volgens Lieke Klaver 'voor geen meter', maar renden zij en haar teamgenoten Femke Bol, Liemarvin Bonevacia en Isaya Klein Ikkink naar het brons. Ierland pakte verrassend het goud, voor de Italiaanse ploeg.

Jessica Schilder

Even later was het een heel groot oranje feest bij het kogelstoten. Jessica Schilder won tot haar eigen verbazing goud bij de vrouwen. Niemand gooide volgens haar een goede wedstrijd, maar dat boeide haar niets. Tot haar vreugde zag ze landgenote Jolinde van Klinken achter haar het zilver pakken. Een 1-2'tje dus!

Femke Bol

Het was even wachten tot het tweede goud, maar dat kwam dinsdagavond op naam van Femke Bol. De atlete was op haar specialiteit oppermachtig. Cathelijn Peeters zorgde met een stunt door brons te pakken. Even later maakte Diane van Es nóg verrassender het Nederlandse feestje compleet met zilver op de 10.000 meter.

Derde goud

Nederland dankte eerdere medaillewinnaars Bol, Peeters en Klaver voor het derde goud op de slotdag. Zij liepen samen met Lisanne de Witte naar EK-goud op de 4x400 estafette. Daarmee steeg Nederland op de medaillespiegel. Na het goud pakte TeamNL op de slotdag van de EK atletiek ook nog zilver en brons op de 4x100 meter estafettes.

Goud: Jessica Schilder (kogelstoten), Femke Bol (400 meter horden), 4x400 meter estafette vrouwen (Femke Bol, Cathelijn Peeters, Lieke Klaver en Lisanne de Witte).

Zilver: Jorinde van Klinken (kogelstoten en discuswerpen), Diane van Es (10.000 meter), 4x100 meter estafette mannen (Elvis Afrifa, Taymir Burnet, Xavi Mo-Ajok en Nsikak Ekpo).

Brons: Cathelijn Peeters (400 meter horden), gemengd estafette (Femke Bol, Lieke Klaver, Liemarvin Bonevacia en Isaya Klein Ikkink), Lieke Klaver (400 meter) en Liemarvin Bonevacia (400 meter), 4x100 meter estafette vrouwen (Tasa Jiya, Marije van Hunesteijn, Nadine Visser en Minke Bisschops).

Stand medaillespiegel

Tijdens de slotdag steeg Nederland naar plek vier in de medaillespiegel, maar uiteindelijk moeten 'we' het doen met plek zes. De stand wordt bepaald aan de hand van gouden medailles. Eén gouden medaille levert een hogere positie op dan twee zilveren medailles. Pas als het aantal gouden medailles gelijk is, wordt er gekeken naar het aantal zilveren medailles en daarna de bronzen plakken.

Goud meer waard dan totaal

Daarom zijn de in totaal 12 medailles van Nederland hieronder 'minder' waard dan de 7 en 9 van Noorwegen en Zwitserland. Die landen eindigen in de medaillespiegel op basis van hun 4 gewonnen gouden medailles boven Nederland, dat 'maar' 3 keer goud pakte. De 12 medailles die Nederland in totaal won, tekent wel de beste EK ooit voor TeamNL.