Lieke Klaver gaat voor medaille op EK atletiek: 'Vind ik nog altijd eng om te zeggen'
Lieke Klaver. © Getty Images

08:04, 06-06-2024 / Laatste Update: 08:05, 06-06-2024

Het is maar één rondje van 400 meter op de atletiekbaan, maar daarin moet Lieke Klaver alles geven om een medaille te verdienen. Het is de atlete al vaak gelukt op de estafette, maar nog niet individueel. De Europese kampioenschappen in Rome, die vrijdag beginnen, lijken een uitgelezen kans voor haar.

"Ik wil een medaille, vind ik nog altijd eng om te zeggen", vertelt de 25-jarige atlete in de aanloop naar het toernooi. Haar specialiteiten zijn de 200 meter en de 400 meter. "Deze EK zie ik wel als een piekmoment, vooral vanwege mijn kansen op een individuele medaille."

"Ik wil in de finale mijn beste race lopen en dan een medaille zien, het liefst goud", aldus Klaver, die met de estafetteploeg op de 4x400 meter al twee wereldtitels veroverde.

Concurrentie

Klaver heeft zeker recht van spreken,vanwege haar positie op de Europese ranglijst. Ze is een van slechts drie atletes op de startlijst met een persoonlijk record van onder de 50 seconden (49,81). De Ierse Rhasidat Adeleke (49,20) en de Poolse Natalia Kaczmarek (49,48) zijn de andere twee.

Klaver heeft bovendien de nodige ervaring. Ze liep al drie keer een 'grote' finale 400 meter outdoor: op de WK van 2023 in Boedapest eindigde ze als zesde, op de EK van 2022 in München werd ze eveneens zesde en op de WK van datzelfde jaar in Eugene behaalde ze de vierde plaats.

Angst

"Van die finales heb ik natuurlijk geleerd", zegt ze. "In de ideale race loop ik de eerste 200 meter heel hard en neem ik die snelheid mee de bocht in. Dat vind ik nog steeds een beetje eng. Het is de angst dat ik het niet volhoud en word ingehaald. Dat is een minder punt van mij en ik heb daar nog veel te winnen. Als ik die snelheid van 200 naar 300 meter wel weet vast te houden, profiteer ik daarvan op de laatste 100 meter en loop ik het meest efficiënt."

Klaver komt op de EK in het Stadio Olimpico van Rome mogelijk zeven keer in actie. Ze is samen met Femke Bol een belangrijke troef in de estafetteploegen op de 4x400 meter (vrouwen en gemengd), maar kan ook worden ingezet op de 4x100 meter.