Waarom een WK voetbal met 48 landen gewoon heel leuk is

Waarom een WK voetbal met 48 landen gewoon heel leuk is

Martijn Baars • 13:22, 10-01-2017 / Laatste Update: 06:39, 07-08-2024

Ja, hoor, daar komt de kritiek weer. De FIFA bedenkt iets nieuws en een groot deel van de reacties is: boehoehoe. Nu ook weer. Er komt een WK voetbal met 48 landen. Sportnieuws-redacteur Martijn Baars vindt dat juist leuk! Likkebaardend kijkt hij al uit naar 2026, het jaar dat bijna een kwart van alle voetballanden ter wereld tegen elkaar gaat spelen op het WK.

Het geld versus de liefhebbers

Toegegeven: 'het geld' wint vooral bij de beslissing van de FIFA om de opzet compleet ondersteboven te gooien. De voetbalbond krijgt meer, dat is waar. Maar vergeet niet: vooral de liefhebbers krijgen meer! Vergeet even de bobo-politiek in Zwitserland en denk aan een maand vol voetbal.

Weer lekker een Oranje-feest

We zijn er in 2026 'gewoon' weer bij. Geen felle kritiek op de bondscoach, geen sippe gezichten, geen acties om de Belgen te supporten. 'Gewoon' weer volle, Nederlandse cafés. Oranje-versierde straten en elke dag honderdduizenden straalbezopen voetbalfans op straat. Want met 48 landen - waarschijnlijk 16 uit Europa - kán het toch niet zo zijn dat 'we' er niet bij zijn in 2026!?

Spanning gegarandeerd

Een WK met 16 poules (groepsnamen met letters A t/m P) zorgt overal voor spanning. Ga maar na: 3 landen per poule. De 2 wedstrijden per land zijn bepalend. Een nederlaag is al snel fataal. Daarnaast worden alle wedstrijden in de groepsfase afgesloten met een strafschoppenserie, hoe lekker is dat?! 32 groepswedstrijden die sowieso in een penaltyserie eindigen, ongeacht een resultaat. Dus kan het Nederlands elftal ook meteen afrekenen met de penaltytrauma's van 1996 en 2000.

Lachen om tongbrekers

Liefst 80 wedstrijden krijgen we een maand lang voorgeschoteld. Pak de popcorn er maar bij als analisten Youri Mulder en Pierre van Hooijdonk de wedstrijd India-Zimbabwe moeten voorbeschouwen. En dat commentator Frank Snoeks stuntelt met de namen van internationals Jeje Lalpekhlua en Knowledge Musona moeten we ook even op de koop toenemen. Voor de échte liefhebber is het genieten geblazen! Alleen al de loting is smullen.

17 miljoen bondscoaches

Met zulke slechte tegenstanders in de poulefase, hebben we geen goede bondscoach meer nodig. Laat Danny Blind nog maar lekker 9 jaar zitten. De KNVB hoeft geen achterkamertjespolitiek meer te bedrijven en vage constructies te bedenken voor de nieuw-te-kiezen bondscoach. Ze kunnen zelfs een loting verrichten onder de 17 miljoen bondscoaches die ons land rijk is en klaar is Kees. De gelukkige uitverkorene mag dan lekker in de dug-out zitten bij de veredelde oefenpotjes van Oranje op het WK.

Toch niet Kazachstan...?

Oh, en de kandidaat-organisatoren van dat WK zijn, behalve Kazachstan, ook nog best leuk. Tot nu toe hebben Canada, Colombia, Mexico en dus Kazachstan geroepen dat ze in 2026 wel organisator willen zijn van het WK.

Al met al hebben we weer wat om naar uit te kijken. Blik op oneindig, verstand op nul. Niet zeiken, maar gewoon die tv aan knallen, biertje erbij en foebelle maar. En het allerbelangrijkst, zoals Louis van Gaal zo mooi zei: 'JUICHEN!'

Verheug me al op december 2025. Loting WK 2026 wordt de moeder aller lotingen. 8,5 uur. Alleen voorstellen deelnemers kost al 1,5 uur.

— Michel Abbink (@sportzeloot) January 10, 2017

So it's about money. Who would have thought that FIFA would ever make cash the priority? https://t.co/KzeMgPRxPq

— Gary Lineker (@GaryLineker) January 9, 2017

First glimpse at the Panini album for 2026!https://t.co/I6m90ovd1j

— 101 Great Goals (@101greatgoals) January 10, 2017

WK in 2026: 48 in plaats van 32 landen.

Geschatte extra inkomsten FIFA: 1 miljard euro. #voetbalinside #letsgofifa pic.twitter.com/fuDBKhtx3r

— Voetbal Inside (@VoetbalInside) January 10, 2017

WK voetbal vanaf 2026 met 48 landen. Kijk nu al reikhalzend uit naar de poulewedstrijd tussen Liechtenstein en Tuvalu. #wk2026

— Raemon Sluiter (@raemonsluiter) January 10, 2017