Ik huil niet zo vaak. Dat zeg ik niet om stoer te klinken, maar het is nu eenmaal zo. Ik wil er alleen maar mee aangeven hoe zielig ik het zondagmiddag vond toen ik darter Berry van Peer zag worstelen met zichzelf.
Het darten, de sport die eigenlijk alleen maar plezier brengt, toonde eens zijn andere gezicht. De Nederlandse darter heeft dartritis, een onverklaarbare 'ziekte'. De hand doet niet wat het hoofd wil, of andersom. Resultaat: Van Peer kreeg het maar niet voor elkaar zijn eerste pijl los te laten.
'Godverdomme'
Elke beurt weer stapte Van Peer met goede moed tegen de oche aan. Klaar om te gooien. Maar het lukt niet. Weer niet. Weer niet. Het publiek achter hem drukt hem alleen nog maar meer met zijn neus op de feiten. Het duurt soms wel een halve minuut voor hij zijn eerste pijl gegooid heeft. Hoe vaak het woordje 'godverdomme' in zijn hoofd is herhaald, durf ik niet eens te gokken.
Beurt na beurt sleept hij zich er doorheen. Het publiek steeds harder joelend, Van Peer met een steeds grotere glimlach, als een boer met kiespijn. Totdat scheidsrechter Russ Bray de marteling van het publiek genoeg vindt en de dronken fans erop aanspreekt. Maar dat is ook meteen het teken voor Van Peer om te breken. 'Is het zo erg bij mij dat het publiek er op moet worden aangesproken? Sta ik zo lang te haperen?', moet hij zich afgevraagd hebben.
Tranen
Daar komen de tranen. 'Waarom lukt het nou niet? Godver, wáárom lukt het niet?! Hup, laat die pijl los!' Weer niet.
Inmiddels heeft het publiek ook door dat het menens is. Van het ene op het andere moment is de marteling omgeslagen in een steunbetuiging. De dartfans zijn doodstil, klappen en juichen als het Van Peer eindelijk is gelukt 3 pijlen in het bord te gooien. Ze scanderen zelfs zijn naam. De frustratie bij de darter slaat ondertussen om in woede. Hij vervloekt de ziekte die dartritis heet, maar door niemand te begrijpen is, behalve door de slachtoffers zelf.
Talent
Toen bij Van Peer de tranen kwamen, brak ik bijna met hem mee. Nog nooit had ik een topsporter zo zien afgaan, zich schamen en tegelijkertijd zó graag zien wíllen. Gelukkig staat de dartwereld inmiddels achter hem en begrijpt het publiek langzaamaan ook door wat voor een hel Van Peer gaat. Het is zo zonde dat zo'n mentale ziekte zijn talent in de weg zit. Vorig jaar werd hij namelijk 2e op het jeugd-WK en aan alles is te zien dat Van Peer echt kan darten. Hij won niet voor niks van Simon Whitlock.
Tot aan zondagmiddag was de enige andere keer dat ik met een brok in m'n keel naar de televisie keek het einde van de comedyserie How I Met Your Mother. Berry van Peer is de tweede keer.