Ook al doen Japan en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) er alles aan om iedereen gerust te stellen over de risico's van het coronavirus op de Olympische Spelen in Tokio, het is nog allerminst zeker dat de Spelen door kunnen gaan.
Dat zegt een viroloog die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) helpt bij het aanpakken van het virus dat al meer dan 1800 mensen doodde. Het virus begon in Wuhan, China en is inmiddels over de hele wereld verspreid. Over ruim 5 maanden, op 24 juli, beginnen de Olympische Spelen al in Tokio, Japan.
'Het zal erom hangen'
"Het zal erom hangen”, zegt viroloog Marion Koopmans tegen het AD. "We zien nu weliswaar voor het eerst dat het aantal nieuwe besmettingen buiten de Chinese stad Wuhan afneemt. Maar dan nog duurt het zomaar een paar maanden voordat het virus echt weg is. Het blijft de vraag welke risico’s zo’n groot evenement met zich meebrengt. Die vraag is nu nog niet te beantwoorden.”
Duizenden atleten en honderdduizenden bezoekers
Behalve de duizenden atleten die in juli een paar weken lang in het olympisch dorp dicht op elkaar wonen, worden ook honderdduizenden bezoekers vanuit de hele wereld verwacht. "Zulke aantallen wil je eigenlijk niet tijdens zo'n uitbraak. Kijk naar alle cruiseschepen nu. Het kan heel snel onbeheersbaar worden. Als je kijkt naar de huidige situatie, zou het organiseren van de Olympische Spelen nu niet verstandig zijn.”
Veilig is veilig
Toch kan er in 5 maanden aardig wat veranderen. "Als het veilig is, is het veilig", zegt Koopmans. "Maar er is ook een scenario denkbaar dat het beheersbaar is. Dan is de vraag: wat kunnen mensen zelf doen, als de Spelen door zouden gaan? Uit de buurt blijven van besmette mensen, beschermd hoesten, veel handen wassen. Het dragen van mondkapjes is in Azië normaal, maar lijkt niet superveel toe te voegen."