Shorttrackster Van Kerkhof moet wéér op het matje komen om dopingverdenking

Shorttrackster Van Kerkhof moet wéér op het matje komen om dopingverdenking

Martijn Baars • 00:57, 16-05-2018 / Laatste Update: 01:55, 07-08-2024

Shorttrackster Yara van Kerkhof, winnares van olympisch zilver en brons bij de Winterspelen in Pyeongchang, moet later dit jaar op het matje komen omdat ze rare bloedwaarden heeft, meldt het Algemeen Dagblad.

Begin dit jaar werd ze nog vrijgesproken om die waarden, maar het WADA, dat wereldwijd dopingcontroles uitvoert, is in beroep gegaan. "Mijn lot ligt in handen van anderen."

Al meer dan jaar bezig

De zaak speelt al bijna een jaar, maar kwam dinsdag weer in het nieuws door vragen van AD-journalisten richting de Nederlandse schaatsbond. Van Kerkhof deed daarna in Thialf haar verhaal.

Geboren hartafwijking

Vorig jaar juni werd ze door de internationale schaatsbond ISU gewezen op afwijkende bloedwaarden, na metingen in december 2015 en maart 2016. Daarop moest Van Kerkhof zich verdedigen. Ze stelde een team van deskundigen op, met onder anderen bondsarts Karin Top en dopingdeskundige Douwe de Boer. Hun conclusie, na onderzoek en extra bloedcontroles: een afwijking in de doorbloeding van haar longen is de reden voor de abnormale bloedwaarden. Een aangeboren hartafwijking, waarvoor Van Kerkhof op haar 7e werd geopereerd, zou daar weer de oorzaak van zijn. 

'Dopinggebruik komt niet eens in mij op'

Ze zegt heftig te reageren op hoogtes en langere vliegreizen. De afwijkingen zouden na vluchten uit Shanghai en Seoel zijn geconstateerd. De Zoetermeerse (27) verzet zich tegen een dopingverdenking. "Ik heb altijd geloofd in schone en eerlijke sport, en ook volgens die regels geleefd. Dopinggebruik komt niet eens in mij op”, zegt Van Kerkhof. "De waarheid overwint alles. We hebben een supersterke zaak."

Medailles inleveren?

Dat het WADA nu in beroep gaat, is volgens Herman Ram, directeur van de Dopingautoriteit, niet raar. Ram acht de kans overigens klein dat Van Kerkhof haar olympische medailles, zilver op de 500 meter en brons met de relay moet inleveren. "De regel is dat het wedstrijdresultaat vervalt als er in die wedstrijd een overtreding is gemaakt. Een zaak als deze draait niet om 1 moment, maar om een langere periode waarin resultaten verzameld zijn. Uitgesloten is het niet, maar het ligt niet voor de hand."