Dai Dai N'tab tekent bij Team IKO en wordt ploeggenoot van Joy Beune: 'Deze ploeg voelt meer als familie dan commerciële trein'
Dai Dai N'tab ©Getty Images

Dai Dai N'tab tekent bij Team IKO en wordt ploeggenoot van Joy Beune: 'Deze ploeg voelt meer als familie dan commerciële trein'

08:47, 03-05-2024 / Laatste Update: 08:57, 03-05-2024

Schaatser Dai Dai N'tab vervolgt zijn carrière bij Team IKO. De 29-jarige sprinter tekende een contract tot en met de Olympische Spelen van Milaan in 2026. "Bij Jumbo werkte de filosofie niet voor mij," aldus N'tab.

N'tab komt over van schaatsploeg Jumbo, waar zijn aflopende contract niet werd verlengd. Hij had daar te maken met fysieke klachten kon zich daarom niet verder ontwikkelen. "De afgelopen anderhalf jaar heb ik een serieus rugprobleem gehad", legt hij uit op de website van Team IKO. "Dat heeft me behoorlijk belemmerd en ongelukkig gemaakt."

De schaatser wil het daarom helemaal anders aanpakken. De overstap naar IKO betekent ook een nieuwe trainingsaanpak en mentale benadering voor N'tab. "Bij Jumbo-Visma werkte de filosofie niet voor mij," zegt hij. "Ik werd elk seizoen een stukje minder, en dat bracht twijfels met zich mee."

Overzicht schaatsteams: welke schaatser zit bij welke ploeg in 2024/2025?

9 mei 2024, 12:45

Vakantie voor de schaatsers nu het seizoen afgelopen is? Dat valt nog tegen: een deel van de schaatsers is bezig met het tekenen van contracten bij nieuwe ploegen. Jutta Leerdam is bijvoorbeeld definitief weg bij Jumbo en heeft de keuze gemaakt voor een eigen ploeg. Tijd voor een overzicht.

'Voelt als familie'

Hij heeft zin om bij de ploeg van Joy Beune aan de slag te gaan. "De gesprekken met de staf hebben mijn vertrouwen vergroot dat ik nog veel beter kan dan wat ik tot nu toe heb laten zien en het team voelt vanaf het eerste moment als een warm bad."

Het traject dat Team IKO voor N'tab heeft samengesteld geeft hem veel vertrouwen. "Op basis van medische checks is er een oefeningenpakket voor mij samengesteld, dat ik dagelijks afwerk. Al meteen voel ik een enorme vooruitgang. Ik doe nu dingen die ik vorig jaar en het jaar daarvoor niet kon. Ik heb nog geen gezamenlijke training gehad, maar met de begeleidingsstaf voelt het goed."

De sprinter ervaart bij zijn nieuwe team een gevoel van thuiskomen. "Deze ploeg voelt meer aan als een familie dan een commerciële trein; dat spreekt me aan. Ik geloof dat IKO de komende jaren stappen zal zetten, zowel op sportief als commercieel gebied."

N'tab werd onder meer vier keer Nederlands kampioen op de 500 meter. Hij veroverde in 2021 brons op de 500 meter bij de WK afstanden. N'tab wist zich niet te kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2018 en 2022.