Overzicht schaatsteams: welke schaatser zit bij welke ploeg in 2024/2025?
Jorrit Bergsma, Antoinette Rijpma-de Jong, Joy Beune © Pro Shots/Getty Images, beeldbewerking Sportnieuws.nl

Overzicht schaatsteams: welke schaatser zit bij welke ploeg in 2024/2025?

10:49, 24-04-2024 / Laatste Update: 13:31, 26-04-2024

Vakantie voor de schaatsers nu het seizoen afgelopen is? Dat valt nog tegen: een deel van de schaatsers is bezig met het tekenen van contracten bij nieuwe ploegen. Jutta Leerdam is bijvoorbeeld definitief weg bij Jumbo, maar heeft nog geen nieuwe ploeg. Tijd voor een overzicht.

Veel van de schaatsers die een succesvol seizoen hebben gehad, blijven om die reden ook op hun plek zitten. Zo blijft Joy Beune bij Team IKO en Femke Kok bij Team Reggeborgh. Kok zei voor het einde van het seizoen al tegen Sportnieuws.nl dat er niks speelde bij andere ploegen: "Nee, niks. Ik voel me bij dit team heel erg op mijn plek. Ieder jaar maak ik weer een stap. Hier heb ik het meeste vertrouwen in."

Transfervrij

Om te beginnen zijn er op dit moment nog een aantal bekende schaatsers transfervrij. De grootste naam is Jutta Leerdam. Haar contract bij Jumbo liep begin april af en enkele weken later maakten beide partijen bekend dat ze definitief uit elkaar gaan. Ook Serge Yoro, Dai Dai N'Tab, Kai Verbij en Reina Anema zoeken na hun vertrek bij Team Jumbo nog een nieuwe ploeg.

Team Albert Heijn Zaanlander

Vooral Team Zaanlander moest hard aan de slag, door het stoppen van de grote ster: Irene Schouten. Jorrit Bergsma werd teruggehaald als nieuw uithangbord, terwijl Merel Conijn werd aangetrokken om Schouten te doen vergeten.

Mannen

Vrouwen

Jorrit Bergsma

Merel Conijn

Tjerk de Boer

Elisa Dul

Ids Bouma

Marijke Groenewoud

Jordan Stolz

Melissa Wijfje

Team Reggeborgh: een uiteengespatte droom én een schaatskoppel

Team Reggeborgh trok aan het einde van het schaatsseizoen Antoinette Rijpma-de Jong aan, terwijl het contract van zusje Michelle de Jong bij diezelfde ploeg afliep. De droom om samen te schaatsen moest dus nog even de ijskast in. Michelle vond eind maart een plekje bij Team IKO, het team van Beune.

Nog een leuk nieuwtje bij Team Reggeborgh. Marrit Fledderus heeft haar contract bij die ploeg tot ná de Olympische Winterspelen van 2026, waardoor zij samen blijft rijden met haar vriend. Stefan Westbroek schaatst namelijk ook voor dat team. Love is on the ice.

Mannen

Vrouwen

Patrick Roest

Femke Kok

Kjeld Nuis

Marrit Fledderus

Marcel Bosker

Antoinette Rijpma-de Jong

Hein Otterspeer

Mats Siemons

Louis Hollaar

Wesly Dijs

Janno Botman

Stefan Westenbroek

Tim Prins

Remo Slotegraaf

Jenning de Boo

Gert Wierda

Team Jumbo

Bij Jumbo vertrokken Leerdam, Rijpma-de Jong, Conijn en Bergsma. Zij behaalden niet de successen die zij hoopten te behalen bij het sterrenteam en stapten over naar Team Reggeborgh en Team Zaanlander. Trainer Jac Orie wist wel het contract van Joep Wennemars te verlengen tot de Spelen in Milaan.

Het team werd versterkt met Isabel Grevelt en Mathias Vosté die overkwamen van Team Novus en Sanne in 't Hof van Team Gold. Kai Verbij, oud-wereldkampioen sprint, maakte op 19 april bekend op te stappen bij de ploeg.

Mannen

Vrouwen

Merijn Scheperkamp

Chloé Hoogendoorn

Joep Wennemars

Sanne in 't Hof

Beau Snellink

Isabel Grevelt

Tijmen Snel

Kars Jansman

Chris Huizinga

Mats Stoltenborg

Harm Visser

Mathias Vosté

Team IKO

Team IKO is een relatief klein team, maar heeft wel een aantal toppers in huis. Daar is Michelle de Jong dus bij gekomen.

Mannen

Vrouwen

Sebas Diniz

Joy Beune

(Gijs Esders) contract loopt af

Robin Groot

Jesse Speijers

(Jade Groenewoud) contract loopt af

Marten Liiv

Michelle de Jong

Bart Swings

Team Novus

Team Novus kent nog een groot aantal buitenlandse schaatsers. Vervolgens zijn er ook nog een aantal kleinere teams met grote talenten, zoals Team Frysk en Development Team Fryslân. Zo rijden Myrthe de Boer en Helga Drost voor het Gewest Fryslân en Marwin Talsma voor Team Frysk.

Mannen

Vrouwen

Serge Yoro

Naomi Verkerk

Cornelius Kersten

Dione Voskamp

Sandrine Tas

Ellia Smeding

Vanessa Herzog