De geruchtenmolen wat betreft transfers, plannetjes, maar ook rondom 'doping' draait zoals gebruikelijk op volle toeren tijdens de Tour. In zijn wielerpodcast heeft Lance Armstrong een flinke draai gegeven aan die molen, door te zeggen dat Deceuninck - Quick.Step groot gebruiker is van 'ketonen'.
''Ik ga speculeren'', zo begon Armstrong in zijn podcast The Move. ''Het is alom gekend dat keton-esters gebruikt worden in het peloton. Ze zijn perfect legaal. Sky was de eerste ploeg die toegang had tot ketonen. Ik weet dat Deceuninck-Quick.Step één van de grootste gebruikers is van keton-esters.''
Wat zijn ketonen?
Zoals Armstrong al aangeeft is het gebruik van ketonen niet door de UCI verboden. Ketonen is een stof die het lichaam normaal ook zelf aanmaakt wanneer je vet begint te verbanden. Wat maakt het zo gunstig om daar meer van in te nemen? Nou volgens onderzoek zou je als duursporter 15% beter presteren.
Dat onderzoek vond overigens niet plaats in een lab. Er werd door professor Peter Hespel van de KU Leuven een mini-Tour de France georganiseerd. Zijn 16 proefpersonen kregen ketonen toegediend en volgens Hespel was het resultaat: ongezien!
Niet illegaal, wel schadelijk?
Naar het middeltje is helaas nog niet super veel onderzoek geweest. Een reden voor Team Sunweb om het hun renners niet toe te dienen. ''Wij vinden dat er meer duidelijk moet zijn welke effecten dit middel op de gezondheid van de atleet op lange termijn heeft”, benadrukt teamarts Anko Boelens in De Telegraaf.
En volgens Armstrong werkt het spulletje dus geweldig: ''Als je ze nodig hebt voor het laatste halfuur of de laatste 3 kwartier van de race, dan ga je ze gewoon halen. Dat legt volgens mij uit waarom Alaphilippe zelf zijn drinkbus gaat halen.''
Wie gebruiken?
Volgens de uitvinder van het goedje, Kieran Clarke, reden er vorig jaar 6 ploegen in de Tour rond die zijn product gebruikte. Jumbo-Visma heeft al in een interview aan De Telegraaf erkend ketonen te gebruiken. Daar is volgens de richtlijnen dus ook niks mis mee, maar of het echt gezond is, blijft nog maar de vraag.