Bekijk hier de mogelijke tegenstanders van Oranje in de achtste finale van het EK
Oranje-selectie © ProShots

Bekijk hier de mogelijke tegenstanders van Oranje in de achtste finale van het EK

10:10, 22-06-2024 / Laatste Update: 08:59, 25-06-2024

Met vier punten uit twee wedstrijden is het Nederlands elftal zeker van een plek in de knock-outfase van het EK voetbal. Voor die achtste finale zijn er nog een aantal verschillende tegenstanders mogelijk. Check hier alle mogelijke tegenstanders van Oranje.

Nederland won de eerste wedstrijd van het EK met 2-1 van Polen en tegen Frankrijk werd er doelpuntloos gelijk gespeeld. Dit toernooi gaan de nummer 1 en 2 van elke poule door, maar ook de vier beste nummers drie van alle zes de poules. Nederland is met vier punten gegarandeerd om in het slechtste geval bij de beste nummers drie te eindigen. Vandaar dat we hieronder alvast de scenario's met mogelijke tegenstanders op een rij zetten.

Nederland wordt groepswinnaar

Mocht Oranje winnen van Oostenrijk en meer punten pakken dan Frankrijk, of het op doelsaldo winnen, dan is de ploeg van Ronald Koeman groepswinnaar. Kijkend naar de mogelijke tegenstanders in de toekomst van het toernooi, is dat niet ongunstig.

Dan is namelijk de nummer twee uit poule F de tegenstander in de achtste finale. Portugal is al zeker van de groepswinst, maar Turkije, Tsjechië en Georgië hebben nog een kans om tweede te worden. Oranje komt dan overigens ook nog eens in de onderste helft van het speelschema terecht. Toplanden als Duitsland, Spanje en Portugal zitten juist in het bovenste gedeelte.

Nederland wordt tweede in de groep

Nederland kan natuurlijk ook nog tweede worden. In dat scenario wordt de nummer 2 van poule E de tegenstander van Nederland. In die poule is het op dit moment een pak spannender. België leek daar de gedoodverfde nummer één, maar het kan nog alle kanten op. De Belgen staan net als Oekraïne, Slowakije en Roemenië op drie punten en dus valt er nog geen zinnig woord te zeggen over welke ploeg als tweede gaat eindigen.

Nederland wordt derde in de poule

Bij een nederlaag tegen Oostenrijk en een zege van Frankrijk op Polen, kan Nederland nog derde worden. Dan gaat Nederland al een van de beste nummers drie door en is het afhankelijk van welke andere teams via die manier doorgaan. Nederland speelt dan mogelijk tegen Spanje, maar we kunnen ook de winnaars van groepen C en E krijgen. Engeland staat bovenaan in de eerste poule en die andere groep is dus nog enorm spannend.

Alles over het EK

Bekijk op onze speciale pagina over het EK voetbal al het laatste nieuws rond Nederland en andere landen. Check verder ook alle standen, wedstrijden en selecties.