Belgische profclub geeft slechte voorbeeld aan Vitesse en moet faillissement aanvragen
KV Oostende speelde dit seizoen nog in de halve finale van de Belgische beker tegen Antwerp. © Pro Shots

Belgische profclub geeft slechte voorbeeld aan Vitesse en moet faillissement aanvragen

17:55, 16-05-2024 / Laatste Update: 18:03, 16-05-2024

Waar in Nederland het voortbestaan van Vitesse in gevaar is, zitten er ook in België clubs in grote financiële problemen. KV Oostende heeft donderdag aangekondigd dat het op 3 juni het faillissement gaat aanvragen. De club zag deze week een overname mislukken en hoopte nog op een 'mirakel'. Dat is er niet gekomen.

Oostende zat al een tijdje diep in de financiële problemen. Het leek eerder nog gered te gaan worden, maar de grootaandeelhouder van de club ging niet akkoord met de overname. De club meldde woensdag nog dat er een 'mirakel' nodig was om te blijven bestaan. Dat is er niet gekomen.

Het Belgische Vitesse

De situatie van de club kent veel gelijkenissen met die van Vitesse in Nederland. Oostende moest komende vrijdag een sluitende begroting overleggen aan de licentiecommissie in België. De club heeft een schuld van zo'n tien miljoen euro en moest snel een oplossing vinden voor het gat in de begroting.

Die is niet gevonden en dus kan er geen volwaardig dossier ingediend worden. Tijdelijk bewindvoerder Werner Van Oosterwyck brengt het sleche nieuws in een statement van de club: "Zonder licentie zakken we af naar de tweede Amateurklasse en daar kunnen we de schuldenlast niet aflossen. Ik kan niet anders dan op 3 juni het faillissement van KV Oostende aanvragen. Dit is een zwarte dag in mijn carrière."

Tientallen banen verdwijnen

Oostende degradeerde vorig seizoen na tien jaar op het hoogste niveau. In de Eerste Klasse B eindigde het dit jaar op een dertiende plaats. Het haalde wel de halve finale van het bekertoernooi. Stijn Vreven begon het seizoen als trainer bij Oostende, maar hij werd in december 2023 ontslagen. De club deed het onder zijn opvolger echter niet veel beter. Het Beerschot van hoofdtrainer Dirk Kuijt werd kampioen en promoveerde dus ook.

KV Oostende heeft ongeveer dertig werknemers en die lijken dus allemaal hun baan kwijt te raken. Als het faillisement daadwerkelijk wordt uitgesproken zitten de voetballers van de club zonder contract. Zij kunnen dan transfervrij bij een andere club tekenen.

Niet de enige

Oostende is in België niet de enige club met problemen, want vorige week meldde Het Laatste Nieuws al dat Standard Luik de salarissen van de spelers niet meer kan betalen en dus moet vrezen dat het voor volgend seizoen geen proflicentie krijgt. Bij Oostende lijkt diezelfde vrees dus al werkelijkheid geworden.