Cody Gakpo verkozen tot beste speler bij Nederlands elftal
Cody Gakpo met zijn trofee. © Getty Images

17:26, 16-06-2024 / Laatste Update: 18:01, 16-06-2024

Cody Gakpo is door de UEFA verkozen tot beste speler van het duel tussen het Nederlands elftal en Polen (2-1 winst) op het EK voetbal. De aanvaller schoot Oranje in de 29e minuut op gelijke hoogte en zorgde vooral voor rust voor veel dreiging.

Gakpo werd in de 81e minuut gewisseld, net als Memphis Depay. Hij zat zo'n twee minuten op de bank toen de ingevallen Wout Weghorst de winnende treffer maakte. In de 29e minuut maakte Gakpo zijn tiende doelpunt voor Nederland in zijn 25ste wedstrijd. In de huidige selectie zijn alleen Memphis Depay (45 doelpunten), Georginio Wijnaldum (28 doelpunten) en Wout Weghorst (12 doelpunten) vaker trefzeker voor Oranje.

'We hebben Wout geknuffeld'

Gakpo was blij met de winnende treffer van Weghorst. "We hebben Wout allemaal geknuffeld", sprak de doelpuntenmaker in de perszaal na afloop van de wedstrijd. "We begonnen best goed, maar als je dan met 1-0 achter komt, dan gaat er van alles door je heen", ging hij verder. "We hadden veel controle, maar dat veranderde even in de tweede helft. Toen werden we best ver teruggeduwd. Alle invallers hebben het heel goed gedaan. Ze maakten ons sterker."

Gakpo zelf ging er dus vanaf, waarom wist hij niet. "Ik mankeerde in ieder geval niets", onthulde hij. De speler van Liverpool genoot zichtbaar van de Orange Army in Hamburg. "Ze hebben ons geholpen om een zware periode te doorstaan. We hebben zeker heel veel aan ze gehad."

Rapportcijfers Oranje

Onze verslaggever Rick Kraaijeveld beoordeelt na elke wedstrijd van Nederland ook de internationals. Hij deelt vanuit Hamburg het hoogste cijfer uit aan verdediger Nathan Aké. Bekijk hier het spelersrapport.

Wout Weghorst krijgt assist van stille kracht, één duidelijke flop: dit zijn de rapportcijfers van Nederlands elftal

16 juni 2024, 16:54

De kop is er af. Nederland is het EK begonnen met een 2-1 tegen Polen. Dezelfde 11 als tegen IJsland begonnen voor het Nederlands elftal. Wout Weghorst scoorde - koud in het veld - de bevrijdende goal voor Nederland. De assist was van de man van de wedstrijd. De flop werd na een uur gewisseld, hij had een ongelukkige wedstrijd dankzij de veldbezetting van Polen.