'Easytoys Eredivisie, alle hoogtepunten': Chris Woerts kondigt grote veranderingen rondom Eredivisie aan
De samenvattingen van de Eredivisie gaan helemaal op de schop. Bas Nijhuis wil het het liefst bij de NOS houden. ©Pro Shots/Getty Images, beeldbewerking Sportnieuws.nl.

'Easytoys Eredivisie, alle hoogtepunten': Chris Woerts kondigt grote veranderingen rondom Eredivisie aan

13:20, 29-05-2024 / Laatste Update: 13:21, 29-05-2024

De samenvattingen in de Eredivisie veranderen over twee seizoenen mogelijk van zender. Vanaf het seizoen 2025/2026 komen de rechten vrij en sportmarketeer Chris Woerts weet er natuurlijk weer meer van.

Volgens Woerts hebben RTL en Talpa interesse om de uitzendrechten van de Eredivisie te kopen. Sinds jaar en dag heeft de NOS die rechten en is de zondagavond 19.00 uur heilig gebleken. Maar volgens Woerts kan dat allemaal veranderen als de biedingen in het voordeel van de commerciële zenders uitvallen.

Belastinggeld

"De NOS betaalt nu 22 miljoen euro voor die rechten, terwijl de waarde geschat wordt op zo'n vijftien miljoen euro. Er moet bezuinigd worden op de publieke omroep en met een nieuw speelveld kan het een stuk eerlijker verdiend worden. Dan gaat er niet meer zoveel belastinggeld naar die samenvattingen", zei Woerts dinsdagavond tijdens De Oranjezomer, de talkshow op SBS 6.

'Nu nog maar de helft'

Het gaat dus alleen om de rechten voor de samenvattingen, de live-uitzendingen van alle voetbalwedstrijden blijft in handen van ESPN. "Vroeger keken er zo'n drie miljoen mensen naar de samenvattingen, nu is het nog maar de helft. Maar alles kan op de schop, ook de naamgeving en het tijdstip van uitzenden."

Easytoys

Presentatrice Hélène Hendriks kopt een nieuwe naam van de Eredivisie-samenvattingen meteen richting Woerts. "Easytoys kan dan toch naamgever worden?" Woerts: "Jazeker, het zou dan zomaar de Easytoys Eredivisie, alle hoogtepunten vanaf 19.00 uur kunnen gaan heten." Easytoys is een Nederlands bedrijf gespecialiseerd in seksspeeltjes. Vroeger waren ze ook hoofdsponsor van FC Emmen.

Niet meer op zondag om 19.00 uur?

Al is het dus niet eens zeker dat de uitzendttijd op 19.00 uur blijft staan. "De regel is dat het programma met de beelden vóór 21.00 uur moet beginnen", weet Woerts. "Maar het zou heel dom zijn om die tijd aan te houden. Er is veel meer uit die samenvattingen te halen en hopelijk wint RTL of Talpa de bieding." De NOS biedt ook weer mee. Volgens Woerts moeten alle partijen blind een bod uitbrengen en wint het hoogste bedrag de rechten.

Reactie Bas Nijhuis

Scheidsrechter Bas Nijhuis, die ook te gast was bij De Oranjezomer, wil dat de beelden bij de NOS blijven. "Daar zijn de commentatoren en analisten altijd redelijk voor ons als scheidsrechter. Ze moeten niet te streng voor ons zijn en dat is bij de NOS prima geregeld. Laat de samenvattingen maar lekker daar."