Onduidelijkheid rond Frenkie de Jong bij Oranje blijft: 'Ik kan nog niet meetrainen'
Frenkie de Jong © Getty Images

Onduidelijkheid rond Frenkie de Jong bij Oranje blijft: 'Ik kan nog niet meetrainen'

12:18, 02-06-2024 / Laatste Update: 14:48, 02-06-2024

Frenkie de Jong meldde zich met een enkelblessure bij het Nederlands elftal en het blijft nog altijd onduidelijk wanneer de middenvelder van FC Barcelona minuten kan gaan maken.

"Het gaat redelijk goed", zei Frenkie de Jong zondag in gesprek met ESPN. "Niet goed, want ik kan natuurlijk nog geen wedstrijden spelen en niet meetrainen. Het gaat wel volgens schema, maar daar staat geen datum op."

"Ik heb geen datum in mijn hoofd", aldus De Jong. "Maar ik wil er het liefst morgen er weer bij zijn. Maar dat hangt echt van mijn enkel af. Natuurlijk staat 16 juni omcirkeld, maar het is niet zo dat ik nu al kan zeggen wanneer ik er weer bij ben. Ik heb natuurlijk wel een reëel kans om een rol te spelen in het toernooi of te starten aan het toernooi, anders zou ik me niet gemeld hebben."

Programma Nederlands elftal

Het Oranje van bondscoach Ronald Koeman speelt donderdag een oefeninterland tegen Canada en die maandag erna tegen IJsland. Op zondag 16 juni begint het EK voor Nederland met het duel tegen Polen. Vijf dagen later is Frankrijk aan de beurt en de 25ste wacht Oostenrijk als laatste tegenstander in de groepsfase.

Nederlands elftal traint voor duizenden Oranjefans in Zeist: 'Dan spring ik in de gracht'

1 juni 2024, 20:45

Zaterdagmiddag stond de open training van Oranje op het programma. Zo'n tweeduizend Oranjefans waren aanwezig om hun helden te zien. Frenkie de Jong was aangesloten en deed alleen de warming-up mee, daarna ging hij weer naar binnen. Alle spelers droegen in het begin het shirt van hun oude amateurclub, wat altijd mooie beelden oplevert. De voorbereiding op het EK is nu écht begonnen.

Mikky de Jong

De Jong trouwde onlangs met zijn vrouw Mikky. Het stel verwelkomde november vorig jaar hun eerste zoontje. "Als je naar mijn privésituatie kijkt, dan was het een topjaar", zei hij. "Maar sportief gezien niet natuurlijk, met drie enkelblessures in een seizoen. Ik ben voor het eerst sinds september vorig jaar weer bij het Nederlands elftal, maar ben nog steeds niet fit. Dat is geen ideale situatie."

'Ik ben best optimistisch'

De Jong kijkt uit naar het EK en is ook bereid enig risico met zijn gekwetste enkel te nemen. "Het vorige EK was in veel landen en toen hadden we ook last van het coronavirus. Op het WK in Qatar hebben we onze fans gemist, maar dat zal in Duitsland heel anders zijn. Ook daarom zet ik alles op alles om fit te worden. Maar ik moet ook oppassen dat het geen chronische enkelblessure wordt. Dat is nu ook niet het geval. Ik hoefde ook nog niet geopereerd te worden. Ik ben best optimistisch, maar het is ook vooral afwachten."