Rafael van der Vaart vreest Roemenië als tegenstander van Oranje: 'Spanje of Duitsland was beter geweest'
Roemenië is een niet te onderschatten tegenstander voor Oranje, weet Rafael van der Vaart © Getty Images

Rafael van der Vaart vreest Roemenië als tegenstander van Oranje: 'Spanje of Duitsland was beter geweest'

15:55, 27-06-2024 / Laatste Update: 17:48, 27-06-2024

Veel Nederlanders zijn blij met het nieuws dat Roemenië de tegenstander wordt van Oranje in de achtste finales van het EK voetbal. Alle Nederlanders? Nee, Rafael van der Vaart niet. Hij woont in Roemenië en waarschuwt Nederland voor de tegenstander van aankomende dinsdag.

Dat doet hij in gesprek met het Roemeense Gazeta Sporturilor. Volgens de 109-voudig international van Oranje is Roemenië een tegenstander die het Nederland enorm lastig kan maken. Hoewel Oranje de favoriet is, valt Roemenië niet te onderschatten. "We moeten goed op ze letten, ze hebben veel kwaliteiten", vindt Van der Vaart. Vooral Nicolae Stanciu, Radu Dragusin en Ianis Hagi springen er volgens de analist uit. "Ik denk dat zij de ruggengraat van Roemenië zijn."

Met Roemenië als tegenstander en een eventuele kwartfinale tegen Oostenrijk of Turkije lijkt de weg naar de halve finale open te liggen voor Oranje. Van der Vaart wil daar niets van weten, want hij vreest voor onderschatting bij Nederland. "Misschien was het beter geweest om tegen Duitsland of Spanje te spelen, omdat je tegen zulke landen niets te verliezen hebt." Dat is tegen de Roemenen natuurlijk wel het geval, weet Van der Vaart. "Van Roemenië zouden we normaal gesproken namelijk moeten winnen."

Dit is het programma van Nederland richting de achtste finale op EK tegen Roemenië

27 juni 2024, 09:04

Nederland weet wanneer en tegen wie zij moeten spelen in de achtste finales. Op dinsdag 2 juli speelt Oranje tegen Roemenië in München. Daar zit nog behoorlijk wat tijd tussen, dus is er genoeg tijd voor Nederland om te werken aan een geweldig plan. Hoe het schema tot de wedstrijd in München eruit ziet, lees je hier.

Roemenië verrast op EK

Roemenië werd verrassend groepswinnaar in de poule met België, Oekraïne en Slowakije. Van der Vaart vond de tegenstander van Oranje verbazingwekkend sterk in de eerste wedstrijden van dit EK. "Ik heb veel Roemeense vrienden en zij waren erg pessimistisch voorafgaand aan het EK. Maar ik was ook verrast. Wat een doelpunten en wat een resultaat."

In Roemenië met Estavana Polman

Van der Vaart woont al een tijdje in Roemenië vanwege de liefde en kent het land dus goed. Hij heeft een relatie met Estavana Polman, die handbalt in de Roemeense hoofdstad Boekarest. Van der Vaart gaf eerder in gesprek met Sportnieuws.nl aan nog zeker een jaar in Roemenië te blijven wonen. Polman heeft namelijk nog een contract voor één jaar. Van der Vaart is wel veel in Nederland vanwege zijn werkzaamheden bij de NOS.

Alles over het EK voetbal

Bekijk op onze speciale pagina over het EK voetbal al het laatste nieuws rond Nederland en andere landen. Check verder ook alle standen, wedstrijden en selecties.