Roemenië stunt met groepswinst op EK en is volgende tegenstander Nederland in achtste finales
Roemenië is dankzij de tussenstanden in Groep E de mogelijke tegenstander van Nederland in de achtste finales. ©Getty Images

Roemenië stunt met groepswinst op EK en is volgende tegenstander Nederland in achtste finales

19:53, 26-06-2024 / Laatste Update: 23:15, 26-06-2024

Roemenië heeft verrassend Groep E gewonnen op het EK voetbal. In de laatste groepswedstrijd kon elk van de vier landen nog uitgeschakeld worden én groepswinnaar worden. Na twee gelijke spelen kwam Roemenië als gelukkige uit de bus. En dat is dan meteen de volgende tegenstander van Oranje.

De Roemenen, die in de eerste wedstrijd van het EK nog Oekraïne met 3-0 klopten, kwamen tegen Slowakije niet verder dan 1-1. Beide landen wisten van tevoren dat een gelijkspel genoeg zou zijn om door te gaan, ongeacht het resultaat bij Oekraïne - België. De Roemenen kwamen wel nog op achterstand.

Zwak België loopt op EK groepswinst mis en wacht loodzware missie in de achtste finales

26 juni 2024, 19:54

Wie voor het begin van het EK naar de poule-indeling keek, wist het zeker: België wordt groepswinnaar in Groep E. In de praktijk kwam daar niets van terecht. In de groep met Oekraïne, Roemenië en Slowakije plaatsten de Belgen zich met heel veel moeite als tweede voor de knock-outfase, met dank een moeizaam gelijkspel tegen Oekraïne. België moet als nummer twee vol aan de bak in de achtste finales.

Goals in eerste helft

Slowakije nam brutaal de leiding via Ondrej Duda van Hellas Verona. Hij scoorde halverwege de eerste helft met een bekeken kopbal. Maar nog voor rust deed een oud-Ajacied iets terug. Middenvelder Razvan Marin, een blauwe maandag bij Ajax gespeeld (en mislukt), schoot een toegekende penalty keihard binnen: 1-1.

Oekraïne uitgeschakeld

Hoewel beide landen aan dat ene punt dus genoeg hadden, draaide de wedstrijd niet uit in een salonremise. Beide ploegen maakten er nog een leuke wedstrijd van, met Roemenië als 'gelukkige' groepswinnaar. België gaat dankzij een 0-0 tegen Oekraïne als tweede door naar de achtste finales en moet daarin tegen Frankrijk. Slowakije gaat als nummer drie door en speelt de achtste finale tegen Engeland.

Nederland - Roemenië

Nederland weet nu zeker dat Roemenië de tegenstander wordt in de achtste finale. Op dinsdag 2 juli is die wedstrijd in de knock-outfase in München. Het had ook nog op zondag 30 juni om 18.00 uur in Gelsenkirchen tegen Engeland kunnen zijn, maar dankzij Georgië is het Roemenië in München geworden.

EK voetbal

Bekijk op onze speciale pagina over het EK voetbal al het laatste nieuws rond Nederland en andere landen. Check verder ook alle standen, wedstrijden en selecties.