Video | Indonesiërs en Molukkers massaal de straat op na EK-overwinning Nederland
Indonesiërs en Molukkers massaal de straat op. Getty Images/X

Video | Indonesiërs en Molukkers massaal de straat op na EK-overwinning Nederland

13:41, 17-06-2024 / Laatste Update: 13:47, 17-06-2024

Indonesiërs en Molukkers zijn massaal de straat op gegaan na de overwinning van Oranje op Polen. Er barstte een groot feest los In de Indonesische hoofdstad Jakarta en op het eiland Ambon in de Molukken.

Er wordt ook in Azië intens meegeleefd met de prestaties van het Nederlands elftal op het EK. Na de overwinning op Polen (2-1) gingen mensen massaal de straat op en ontstond er een heuse scooteroptocht op de eilanden in de Molukse zee.

Met oranje kleding, vuurwerk en Nederlandse vlaggen reden ze door de straten van Indonesische en Molukse eilanden.

De geschiedenis van Molukkers en Nederlanders is al eeuwen met elkaar verbonden. In de tijd van de VOC ging Nederland naar de eilandengroep voor specerijen.

Hollands feest

Buitenlandse media schreven al over het grote feest dat losbarste na de eerste EK-overwinning van Nederland.

"Het geweldige feest van Holland", schreef Duitse krant BILD. "Eerst in de stad, daarna in het stadion. Ongeveer 40.000 Oranje-fans overspoelden de stad en vierden de 2-1 openingszege tegen Polen in Groep D."

Het Duitse medium zag 'joker' Weghorst de winnende maken. "Een explosie van gejuich op de tribunes. Hij redde het Hollandse feest in het stadion en daarna in de stad."

EK voetbal

Bekijk op onze speciale pagina over het EK voetbal al het laatste nieuws rond Nederland en andere landen. Check verder ook alle standen, wedstrijden en selecties.