Vitesse rondt aandelenoverdracht definitief af, banden met Russische eigenaar verbroken
Blijdschap bij Vitesse © Pro Shots

Vitesse rondt aandelenoverdracht definitief af, banden met Russische eigenaar verbroken

11:52, 18-05-2024 / Laatste Update: 11:56, 18-05-2024

De aandelen van Valeriy Oyf van Vitesse zijn definitief overgedragen. Met deze aandelenoverdracht zijn de banden officieel verbroken tussen Vitesse en PMH.

Vrijdag kreeg Vitesse goed nieuws. De noodlijdende club kon de banden met de Russische eigenaar Oyf eindelijk verbreken. De licentiecommissie van de KNVB besloot dat de aandelen van Oyf tijdelijk mochten worden overgedragen aan de stichting 'Vitesse voor Altijd'. Later ging ook het ministerie van Economische Zaken en Klimaat akkoord.

'Er ontstaat licht aan het einde van de tunnel': Vitesse krijgt dubbel goed nieuws op vrijdag

17 mei 2024, 18:55

De redding van Vitesse lijkt een stapje dichterbij. Vrijdagavond werd duidelijk dat de noodlijdende club de banden met de Russische eigenaar Valeri Oyf eindelijk kan verbreken. De licentiecommissie van de KNVB heeft besloten dat de aandelen van Oyf tijdelijk mogen worden overgedragen aan de stichting 'Vitesse voor Altijd'. Later ging ook het ministerie van Economische Zaken en Klimaat akkoord.

Die overdracht heeft nu daadwerkelijk plaatsgevonden. De banden tussen de Arnhemse club en de Russische eigenaar zijn daarmee verbroken. Een absolute eis vanuit de Licentiecommissie. Nu kan de club dus ook aan de slag met het herstellen van haar bankrelatie met ING Bank en de relatie met BDO Accountants, meldt Vitesse op de club website.

Relatie met ING en BDO

Die relaties waren namelijk niet goed vanwege de aanwezigheid van Oyf. Hij had nauwe banden met Roman Abramovich, die jarenlang de eigenaar was van Chelsea. Abramovich staat op de internationale sanctielijst sinds de Russische invasie in Oekraïne. Hij zou via Oyf en allerlei omwegen miljoenen hebben gepompt in de club uit Arnhem. De betrokkenheid van Abramovich zorgt ervoor dat bank ING geen zaken meer wil doen met Vitesse en dus kan de club geen rekening openen. Daar lijkt nu verandering in te komen

In de nieuwe stichting zijn drie onafhankelijke bestuurders benoemd, namelijk John Jaakke, Pieter Colijn en Erik Mulder. De stichting 'Vitesse Voor Altijd' zal zich toeleggen op het tijdelijk beheer en de verkoop van de aandelen.